Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ползите за клиентите на банките от приемането на еврото
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:37 / 21.06.2023Коментари (1)246
©
Банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана и с намаляващи нива на лошите кредити. Показателите за капиталова адекватност, ликвидност и рентабилност в страната са над средните за Европа. Това каза в интервю за БТА Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Пощенска банка", председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ).

Тя посочи, че макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва влияние и върху местния пазар. По думите й ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти, но следва да сме наясно, че цикълът не е приключил и у нас можем да очакваме плавен преход към повишаване на лихвените нива.

"Разбира се, той ще е съобразен с последователната консервативна лихвена политика, която се определя от централните банки. Нашият пазар има специфики, свързани с базата на определяне на лихвите за граждани, динамики в депозитния пазар и високата ликвидност, затова са тези прогнозни очаквания за по-бавно вдигане", коментира Петя Димитрова.

Председателят на АББ каза още, че пазарът сам опитва да намери своя баланс, като търси разумните граници и успокояването се забелязва. Самите кредитополучатели са много по-предпазливи и премерени в поемането на финансови задължения, а все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа, заяви Петя Димитрова.

По думите й българските банки са готови за въвеждане на еврото у нас и убедени, че присъединяването на България към единната европейска валута ще донесе много ползи за клиентите.

В мандата, в който аз ще съм начело на организацията, предстоят да се случат важни събития за държавата, каза още Петя Димитрова, която стана председател на АББ в началото на април. Тя допълни, че банките ще бъдат част от постигането на националните цели.

Благодарение на еврото за компаниите ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в общото европейско икономическо пространство и да търгуват с останалата част на света. Най-голямото предимство от въвеждането на еврото е минимизирането на валутния риск за икономиката, каза Димитрова.

И допълва, че подкрепата за присъединяване на България към еврозоната няма алтернатива, защото ползите за българския бизнес от въвеждане на еврото са налице. "Компаниите ще имат по-ниски трансакционни разходи, облекчени условия за експортно ориентираните отрасли, по-ниски разходи за лихви, по-добър достъп до финансиране. Като цяло тази стъпка несъмнено ще бъде и стимул за инвеститорите“, обясни председателят на Асоциацията на банките.

Относно кредитирането, Димитрова посочи, че самите кредитополучатели са много по-предпазливи и премерени в поемането на финансови задължения, а все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа. "Действително Европейската централна банка обяви, че ще продължи да поддържа високи лихвени проценти, за да контролира и намали инфлацията в средносрочен план до целевото ниво от 2 на сто. Това е ясен сигнал за по-голямо затягане на паричната и лихвена политика, с поставената цел - ценова стабилност. И макар че ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти, следва да сме наясно, че цикълът не е приключил.

Макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на ЕЦБ оказва влияние и върху местния пазар. За кредитите, обвързани с пазарния индекс Euribor, ефектът беше незабавен, докато за останалите кредити ще бъде косвен“, обясни тя.

По думите й можем да очакваме плавен преход към повишаване на лихвените нива. Разбира се, той ще е съобразен с последователната консервативна лихвена политика, която се определя от централните банки.

"Нашият пазар има специфики, свързани с базата на определяне на лихвите за граждани, динамики в депозитния пазар и високата ликвидност, затова са тези прогнозни очаквания за по-бавно вдигане. Както и досега, ние ще бъдем до нашите клиенти като доверен и коректен партньор, в пътя по целия процес и преодоляването на предизвикателствата“, допълни Петя Димитрова.

Още по темата: общо новини по темата: 379
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
По-бързото влизане в Еврозоната и Шенген (трябваше да се случи още преди 10тина години) ще ни гарантира по-силна интеграция в европейските структури и неминуем процес на изравняване с европейските стандарти (ефектът на скачените съдове), ще се увеличат пенсиите и заплатите, а росс-дезинформацията, че животът ще поскъпне се вижда при влизането в Еврозоната на Хърватска - без сътресения . Естествено, че копейките ще квичат, макар самите да крият евро и долари в дюшеците, мечтата им да станем пак сателит на джуджето от кремъл няма да я бъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: