Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поля Христова: При покупката на имот ни трябва специалист по вещно право
Автор: Живко Кръстев 14:20 / 30.05.2024Коментари (0)821
©
Единият риск при покупката на жилище "на зелено“ е дали имотът ще се завърши в срок. Това каза брокерът и консултант в сферата на недвижимото имущество Поля Христова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Завършването на проекта в уречените срокове обаче невинаги зависи от инвеститора. "Тук не говорим за форсмажори, говорим за чисто документални проблеми и забава от страна на институции. Инвеститорът си е свършил работата, но се чакат актовете. Ако сте влезли съвсем на зелено и се очаква сградата да завърши след две години, сложете си още една година, в която ще чакате. Ако имате психическата нагласа, че ще влезете в това жилище след три, а не след две години, ще може да си направите сметката“, посъветва експертът.

При покупката на имот задължително зад гърба ни трябва да има човек с опит във вещното право. "Слава богу, все повече хора разбират, че ако си спестят тези пари, после може да стане доста тежко. Пестят ги тези, които ползват банков заем и разчитат на това, че юристът на банката ще прегледа документите. Въпросът обаче е кога юристът преглежда документите – след като вече си подписал предварителен договор и си платил между 10 и 30%. Другите хора, които си спестяват адвокат, са тези, които ползват адвоката на продавача – важното е, че има адвокат, независимо чии права защитава. Това е абсурдно, но в сделките с имоти се случва много често“, обясни Поля Христова.

Член 647 от Търговския закон и Член 216 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс позволяват отменяне на вече сключени сделки. "Ако инвеститорът е имал задължения към момента на сключване на сделката. Ако фирмата има ревизия и се установят публични задължения или имаме производство по несъстоятелност, изведнъж държавата решава да развали сделката. Ако инвеститорът е сключил 50 сделки, 20 от които са на истинската цена, а при останалите 30 са решили да скрият цена, държавата или който разваля сделката ще започне от най-лесното – от там, където законът казва, че даденото е повече от полученото. Хората не знаят това, а масово колегите не им го обясняват“, подчерта брокерът.

Често срещан проблем е, че не всички банки са готови да финансират абсолютно всеки инвеститор на по-ранен етап – Акт 14 или Акт 15. "Хората не знаят това. Те си мислят, че те трябва да отговарят на условията на банката и да няма тежести по имота. Но кредиторите разбират много по-добре от клиентите какъв е рискът и те изследват и казват "да“ или "не“ на инвеститора. Другият голям проблем е, че банката може да се съгласи да кредитира, но не на Акт 14. Ако човекът вече се е съгласил на предварителния договор, че ще даде 30% и 70% на Акт 14 и не изпълни това условие, има неустойка. Когато това се разбере, когато вече си сключил предварителен договор, има проблем. Това нещо трябва да се изследва преди сделката“, обясни Поля Христова.

В никакъв случай купувачите не трябва да дават пари на ръка на предварителен договор, подчерта експертът. "Няма как да се докаже, че са дали наистина тези пари.“

Поля Христова призова хората да търсят помощта на брокери, юристи и кредитни консултанти. "Ако имат някакви съмнения или незнание по имота, да ползват съответните инженер-конструктори, дизайнери. Когато инвестираш една малка сума, после защитаваш парите си“, добави тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: