Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полезно: Колко ни предпазват слънцезащитните кремове?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:24 / 08.06.2018Коментари (0)844
© bTV
Продължителното излагането на слънце на плажа или около басейна винаги носи рискове за кожата. Единственият начин да се предпазим от изгаряне са слънцезащитните кремове.  

Ултравиолетовата радиация, която се излъчва в атмосферата, се разделя на три вида в зависимост от дължината на вълните, които се излъчват: UVA, UVB  и UVC. Озоновият слой ни предпазва от UVC лъчите.

Изследване на компания за козметични продукти показва, че у нас едва 30% от населението използва слънцезащитни кремове, а от тях само ½ ги използват правилно.

За какво да внимаваме в етикета на кремовете? 

За слънцезащитните кремове е важно на опаковката да присъства абревиатурата SPF. Факторът за предпазване от слънчево изгаряне показва теоретично времето, през което можете да останете изложени на слънце, без да предизвикате изгаряне. Факторите варират от 6 до 50, но най-предпочитани за плаж за 20, 30 и 50 фактор.

На опаковката на продукта трябва да присъстват обозначенията UVA и UVB за различните видове ултравиолетови лъчи, които спират.

Ултравиолетовите Б лъчи основно отговарят за нашето бързо изгаряне когато отидем на плажа. Те могат да доведат и до злокачествени заболявания при по-дълго излагане на слънце. Преминават и през автомобилни стъкла, за разлика от ултравиолетовите А лъчи.

Как да преценим колко да се излагаме на слънце?

Най-популярното схващане е следното: ако кожата ви изгаря за 10 минути без защита, нанасянето на продукт с SPF 20 ще увеличи това време 20 пъти т.е. времето за изгаряне ще стане 200 минути. Дерматолозите твърдят, че числото на фактора се равнява на минутите защита.

Фармацевтът Анжела Мизова препоръчва за деца и хора с много чувствителна кожа да използват кремове с минерални филтри, а не с химични филтри. Тези с минерални филтри са по-бели и трудно попиват в кожата и именно това предпазва децата хората с алергии. Нямо обаче 100% защита от алергии, предупреждават фармацевтите.

Продължителността на излагане на слънце и факторът на слънцезащитните продукти зависят най-вече от типа кожа, напомни дерматологът д-р Наталия Боянова.

Най-общо има пет вида кожа според съдържанието на меланини – колкото по-малко е меланинът, толкова по-малко е предпазено кожата от вредното въздействие на кожата.

В България хората са между скандинавския и средиземноморския тип кожа. Затова трябва да се прилагат между 30 и 50 фактор за защита при продължително излагане на слънце.

Източник: bTV






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: