Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подкрепяме присъединяването на Северна Македония към ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:13 / 16.02.2020Коментари (4)692
©
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на министерството. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с двете страни още по време на Европейския Съвет през март 2020 г.

"Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори формални неформални с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания", каза Захариева.

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани.

България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

"Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда", заяви Захариева.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат.

Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония, подчерта министър Захариева. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 17.02.2020 г.
0
 
 
Подкрепяте ги вие, под диктат.С това им поведение ние не ги подкрепяме.
0
 
 
Е нали сме една държава????? Нали всичко било българско???? Кой ни нареди да ги признаем, че и да ги подкрепим????? Аман от идиоти..... ХАХАХА.... Май Левски и Ботев ще излезнат, че са навременните Яне Янев, Кошлуков, Доган..... Бивши затворници и агенти на османската империя..... Май натам отиват нещата..... И с правото си де като се замислиш.....както сега, само свой стават герой и по първите страници на вестник..... А колко хора повтаря ха 1, 2, 3, 4 клас заради тях
0
 
 
Ами Южна ,източна и западна.Това стана като Кореите.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: