Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почитаме паметта на двама свети мъченици
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:11 / 05.04.2023Коментари (0)267
©
Двамата мъченици Теодул и Агатопод живели през III-IV век в град Солун. Това било времето на римските императори Диоклетиан и Максимиан, които жестоко преследвали вярващите в Иисус Христос заради отказа им да почитат езическите божества на държавната религия (по това време тя включвала и почит към обожествяваната личност на действащия император).

Християните почитат единия истински Бог и вярата им не допуска те да се покланят на други божества. Затова пострадали множество Христови последователи, разказват от БТА. 

Тези солунски мъченици били свещенослужители на църквата в своя град. Агатопод бил възрастен човек и служел като дякон, а Теодул тъкмо навършил пълнолетие. Той имал добро образование и помагал в църковната община като четец по време на богослуженията. Двамата мъже водели чист и добродетелен живот. По голямата Си милост Бог надарил младия Теодул с чудотворна сила. С горещите си молитви той изцерил мнозина болни от различни болести и обърнал не малко езичници към Христос.

Когато започнало гонението обаче, градоначалникът на Солун Фаустин наредил да заловят най-видните сред християните, за да сплаши останалите. Сред затворените в тъмница били Агатопод и Теодул. Те били измъчвани жестоко и принуждавани да принесат жертви на идолите.

Фаустин лично разпитвал двамата мъже и се опитал да ги убеди да се отрекат от вярата си. Но те със силни доводи му доказали, че направените от глина или метал идоли не са богове и че безумно постъпват онези, които им се покланят и им принасят жертви. Тези думи смутили Фаустин.

Той се опасявал, че казаното може да подейства на присъстващите там езичници и затова прекъснал разпита. На другия ден произнесъл смъртна присъда и за двамата. Веднага завели мъчениците на брега и както били оковани с тежки окови, ги хвърлили в морето да се удавят.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: