Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петте специализирани училища у нас получават техника за над 270 000 лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:04 / 04.12.2023Коментари (0)544
© БНТ
Техника за над 270 000 лева е осигурена за петте специализирани училища в страната. Тя е по проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Закупената техника е за деца с нарушено зрение или слух - специални камери, устройства за контрол с поглед и FM-системи, съобщава БНТ.

Теодор от шести клас в специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" в столицата демонстрира как работи специалната "PEARL" камера. Тя се включва към лаптопа и сканира текста, който Теодор е подготвил. После, чрез специално приложение компютърът изчита текста - в случая разказът "Крали Марко".

Теодор казва, че камерата му помага в ученето, защото чете текстовете вместо него.

"Всякакви неща - документи, листове, всякакви неща. Това ми помага да запомня текста, но ми трябва малко време, за да ми слегне", сподели Теодор Тодоров.

"Помага, защото когато има лист, който не е на Брайл, невиждащите няма как да го прочетат и помага, защото сканира въпросният лист и си има приложение, в което като влезеш, то го чете", каза шестокласничката Александра Каймакчиева.

В единадесети клас също има PEARL камера. С нея работи Петър Огнянов.

"За незрящи хора е добре, достъпно е, това е най-важно. Чете се всичко, много е достъпно за незрящи хора, добро е", обясни Петър Огнянов.

Училището е получило общо десет сканиращи камери по проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Ние сме много щастливи, че имахме възможността чрез проекта да стигнат до нас тези техники. Камерите, които са за децата с нулево зрение, супер много подпомагат тяхната работа както и подготовката им за активно включване след това в социума, защото те изграждат самостоятелност", коментира заместник- директорът по учебната дейност в Специално училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" - Десислава Ралчева.

Един от преподавателите е Георги Минчев. Той работи от 28 г. в училището и също ползва камерите, тъй като е с увредено зрение.

"Помагат определено много новите технологии, това е просто революция във възможностите на хората със зрителни увреждания, за да получават и усвояват все повече и по-разнообразна информация", каза главният учител в училището Георги Минчев.

В училището учат 137 слепи и слабовиждащи деца от подготвителна група до 12 клас. Но има и деца с множество увреждания. За тях по проекта са предоставени пет устройства за контрол с поглед. Петър не може да говори и да използва ръцете си, но използва погледа си. Чрез устройството той трябва да избере две еднакви животни.

"Много, изключително полезни. При положение, че при нас в сектора с множество увреждания повечето деца се невербални. И целта всъщност на този проект е да се даде глас на тези, които не могат да говорят", коментира старши учителят Йоана Ангелова.

Софтуерът за комуникация използва и Валентин, който е с аутизъм. Той разговаря чрез мишката на компютъра.

"По принцип е изключително полезен, защото ние даваме глас на децата, които нямат развита реч или тя не е напълно разбираема за околните и точно чрез това устройство получаваме обратна връзка от тях", подчерта специалистът по корекция на комуникативните нарушения в Специално училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" Диана Керемедчиева.

Училището за деца с нарушен слух в столицата, в което учат 280 ученици, пък е получило три FM-системи. Те се състоят от микрофон, който се носи от учителя и приемници, които са за децата и са свързани с техните слухови апарати. Чрез системата звуците се усилват и изчистват.

"Помага на децата с увреден слух да възприемат по-правилно дадени думи, изречения, текст, дори им помага също по-добре да се коригират, ако не произнасят правилно дадена дума само по слухов път", обясни началният учител в Специално училище за деца с увреден слух Камелия Захариева.

"Трябват, хубаво е че МОН осигури тази възможност за учениците с увреден слух, тя им дава по-добри, по-големи възможности. Желателно е всички класове да могат да се възползват, но ако не е възможно и този вариант е добър", каза директорът Севделина Джонгарска.

Общо за петте специализирани училища - две в София и по едно във Варна, Пловдив и Търговище, по проекта е осигурена техника за 270 000 лв.

"Смятам, че безкрайно малко техника сме взели при условие, че технологиите толкова бързо се развиват, че все нови неща излизат на пазара. Надявам се в следващия проект да можем да заложим устройства, които са необходими и това ще стане с постоянната комуникация между министерството и директорите на училища, естествено", заяви експертът "Програми и проекти" в Министерството на образованието и науката Светослав Насвади.

Например, в училището за деца с нарушено зрение биха желали да имат брайлови дисплеи, в това за деца с увреден слух - повече FM-системи.

Още по темата: общо новини по темата: 809
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/135 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: