Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пазарът ни залят от домати, пропътували 2500 километра
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:30 / 18.07.2016Коментари (0)441
©
Българските производители на плодове и зеленчуци настояват за ясна стратегия и правила за развитие на сектора. Проблемът е с дъмпинговия внос на евтина и некачествена продукция. Главният проблем е организацията на пазара с пресни плодове и зеленчуци, коментира Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите в България.

По думите му не сме хармонизирали европейския регламент за пазара на плодове и зеленчуци. Нееднократно производителите са се обръщали към отговорните институции, но отговор на проблема не са получили. Търсим начин да се увеличи производството за вътрешното потребление, подчерта Трифонов, но няма чуваемост и за това.

Това, което се предлага на пазара, не е здравословно, убеден е той. Българският пазар е залят от домати, които са пропътували 2500 километра, алармира Слави Трифонов, цитиран от news.bg Тези домати са третирани с препарати, за да издържат пътя до нашия пазар.

Пресните плодове и зеленчуци ощетявали бюджета като не се внася ДДС, защото те са оборотна стока, според Трифонов. Продажбата на пресни плодове и зеленчуци не се осчетоводяват или 85% от стоката не се облага с ДДС. Имало и други схеми с плодове и зеленчуци, с които да се източи бюджетът. При 8% ДДС "пералнята" се разваля, каза Слави Трифонов и затова смята, че и у нас трябва да падне ставката. Има значение в какво състояние консумираме плодовете и зеленчуците, отново акцентира той на здравословния начин на живот.

Производителите искат да се подпомагат от държавата. Те са против разбалансираната политика в сектора и за да се изсветли, браншът иска нулева ставка. Поне от 10 тира - 8 не се осчетоводяват.

Проблем има и със специалните торове за плодове и зеленчуци. Не се произвеждали у нас, а се внасяла тор и от Полша. Спънка са и препаратите за растителна защита, които също липсват. Така и сериозно се оскъпявала стоката.

Браншът се оплаква и от липсата на работна ръка. След 10 години още по-малко родни плодове и зеленчуци щяло да има на пазара ни.

Производителите алармират, че почти няма реколта от праскови и кайсии тази година. Не били верни твърденията в медиите, че имало богата реколта на плодове. Градушките и сланите убили плодовете.

Очаквайте България да бъде засята с тикви, предупреждават производителите. 50 лева на декар е инвестицията в тикви, по-добре отколкото да се влага в картофопроизводство, например. До 5000 декара в отделните региони на страната са засети с тикви. Браншът можел да даде до над 100 000 работни места, ако получи държавна подкрепа.

Близо 200 000 тона повече за първите 4 месеца на годината е скочил вносът на плодове и зеленчуци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: