Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отпускат над 140 млн. лв. за изграждане на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:39 / 07.07.2016Коментари (0)326
©
Германо-български консорциум, в състав от немската "Нюкем Текнолъджи" (Nukem Technologies") и четири български компании, ще изгражда първия етап от Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО). Това стана ясно от подписания договор днес от страна на изпълнителния директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров и на представители от консорциума. На подписването присъстваха още заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, директорът на департамент "Ядрена безопасност" в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Винс Новак и заместник-директорът и ръководител на Международен фонд "Козлодуй", ЕБВР.

По време на церемонията заместник-министър Николов подчерта ключовото значение на националното хранилище за управлението на ядрените отпадъци в страната. "Проектът ще даде тласък на процеса по извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове на АЕЦ "Козлодуй", каза още той. По думите на заместник-министър Николов сумата за строителството на първия етап от НХРАО е значителна и в размер на близо 72 млн. евро. Проектът се финансира безвъзмездно от Международен фонд "Козлодуй", а средствата по грантовото споразумение се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие, която, съвместно с представители на Европейската комисия, извършва перманентен мониторинг за усвояването им и управлението на проекта.

Съгласно подписаното споразумение ще бъдат финансирани строителството на първия модул за погребване на радиоактивни отпадъци, независимият строителен надзор и супервизия за изграждането на първия етап, както и ще бъдат разработени лицензионни документи за въвеждане в експлоатация и получаване на лицензия в съответствие с ядреното законодателство. Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Площадка "Радиана" се намира в 3-километровата контролирана зона на АЕЦ "Козлодуй". Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни конструкции, разделени от вътрешни преградни стени на камери. Планирано е хранилището постепенно да се запълва в следващите 60 години.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: