Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отмяната на Олимпиада 2020
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:36 / 17.05.2021Коментари (0)537
©
Отмяната на Олимпиада 2020 в Токио заради пандемията, която трябва да се проведе с година закъснение, нанесе тежък финансов удар на домакините, които вложиха милиарди в подготовката и. Тя ощети спортисти, отбори и треньори, някои от спортистите дори не можеха да тренират, а други са направо в "пенсионна“ възраст. Зрителите по цял свят също бяха ощетени заради липсата на най-голямото спортно събитие на планетата, което трябваше да се проведе в японската столица миналото лято. Спонсори, телевизионни оператори, туризмът и цялата икономика пострада заради ситуацията с Токио 2020.

Подобен парад е имало само веднъж от от 1916 година насам, когато са организирани първите Летни олимпийски игри и това се случва заради избухването на Втората световна война.

Домакините на Лятната олимпиада бяха хвърлили вече 12,35 милиарда долара за изграждането на съоръженията, модернизирането на туристически центрове и хотелски бази, организацията на транспорта и логистиката, когато кризата ни удари. Олимпийците от своя страна тъкмо стартираха усилената си подготовка за игрите, която беше провалена.

Японците очакваха над 90 милиона посетители от цял свят на Игрите и понесоха огромни финансови щети заради отлагането им.

Игрите в Токио бяха наречени за "възстановителна Олимпиада“, защото чрез тях властите в страната се надяваха да бъдат възстановени районите в страната, които бяха разрушени през 2011 година, когато бяха ударени едновременно от земетресение и цунами, взели над 20 хиляди жертви, а други 2 500 изчезнаха. Олимпиадата беше замислена и в помощ на пострадалите при ядрената авария във Фукушима. Всички тези планове за миналото лято обаче пропаднаха заради пандемията и ограниченията покрай нея.

Според предварителни прогнози загубите за организаторите ще са драстични, дори Игрите в Токио да бъдат отложени само с няколко месеца за 23 юли тази година, но има сериозни съмнения, че това в крайна сметка ще стане. Така Олимпиадата фактически най-малкото почти ще съвпадне с провеждането този сезон на Националната футболна лига в САЩ, както и на Европейското първенство, което също беше отложено за това лято заради пандемията.

Друга причина за скептицизъм е и опасението, че даже Япония да успее да се справи с разпространението на вируса на местна почва, Олимпиадата ще доведе в страната хиляди спортисти, организатори, медии и зрители от държави, където Covid 19 все още не е овладян.

Един от вариантите да се спасят Летните олимпийски игри в Токио е Олимпиадата да се проведе без зрители. Така поне спонсори, спортисти и носители на телевизионните права поне няма да бъдат ощетени за сметка на зрителите, смятат организаторите.

Според други е добре Олимпиада все пак да има, за да могат всички спортисти, които са се готвели за нея усилено, да изявят възможностите на световна сцена. Така и няма да има допълнителна нужда от планиране, непредвидени огромни разходи и загуба на пари от спонсорства.

Опонентите им обаче са на мнениe, че игрите не бива да се провеждат в тази ситуация, в която зрителите от цял свят няма да могат да им се насладят. При спортистите нещата са дори по-сложни, защото Олимпийските игри винаги са се смятали за връх в кариерата на всеки спортист и те тренират усилено с години за участието си в тях. Не са малко и спортистите, които през 2020 година достигнаха пределната си възраст за участие в игрите. Не е и тайна, че се смята, че най-добра физическа форма за един спортист се поддържа между 20 и 30 годишна възраст, а някои от тях вече надскочиха тази граница.

Има и спортисти от цял свят, които още не са гарантирали квотата си за участие в Олимпийските игри в Токио. Това са тези, които са се надявали да получат такава в крайните квалификации, които обаче също бяха масово отлагани.

Дали ще имаме през това лято безопасни Олимпийски игри в страната на изгряващото слънце, ще разберем може би едва в края на месец май, когато окончателно ще бъде потвърдено разрешението на здравнитре власти. Ако и вие сте сред запалените фенове на най-високите достижения в световния спорт, повече подробности и новини за Токио 2020, може да намерите и в сайта на 7sport.net.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: