Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отмяната на Олимпиада 2020
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:36 / 17.05.2021Коментари (0)529
©
Отмяната на Олимпиада 2020 в Токио заради пандемията, която трябва да се проведе с година закъснение, нанесе тежък финансов удар на домакините, които вложиха милиарди в подготовката и. Тя ощети спортисти, отбори и треньори, някои от спортистите дори не можеха да тренират, а други са направо в "пенсионна“ възраст. Зрителите по цял свят също бяха ощетени заради липсата на най-голямото спортно събитие на планетата, което трябваше да се проведе в японската столица миналото лято. Спонсори, телевизионни оператори, туризмът и цялата икономика пострада заради ситуацията с Токио 2020.

Подобен парад е имало само веднъж от от 1916 година насам, когато са организирани първите Летни олимпийски игри и това се случва заради избухването на Втората световна война.

Домакините на Лятната олимпиада бяха хвърлили вече 12,35 милиарда долара за изграждането на съоръженията, модернизирането на туристически центрове и хотелски бази, организацията на транспорта и логистиката, когато кризата ни удари. Олимпийците от своя страна тъкмо стартираха усилената си подготовка за игрите, която беше провалена.

Японците очакваха над 90 милиона посетители от цял свят на Игрите и понесоха огромни финансови щети заради отлагането им.

Игрите в Токио бяха наречени за "възстановителна Олимпиада“, защото чрез тях властите в страната се надяваха да бъдат възстановени районите в страната, които бяха разрушени през 2011 година, когато бяха ударени едновременно от земетресение и цунами, взели над 20 хиляди жертви, а други 2 500 изчезнаха. Олимпиадата беше замислена и в помощ на пострадалите при ядрената авария във Фукушима. Всички тези планове за миналото лято обаче пропаднаха заради пандемията и ограниченията покрай нея.

Според предварителни прогнози загубите за организаторите ще са драстични, дори Игрите в Токио да бъдат отложени само с няколко месеца за 23 юли тази година, но има сериозни съмнения, че това в крайна сметка ще стане. Така Олимпиадата фактически най-малкото почти ще съвпадне с провеждането този сезон на Националната футболна лига в САЩ, както и на Европейското първенство, което също беше отложено за това лято заради пандемията.

Друга причина за скептицизъм е и опасението, че даже Япония да успее да се справи с разпространението на вируса на местна почва, Олимпиадата ще доведе в страната хиляди спортисти, организатори, медии и зрители от държави, където Covid 19 все още не е овладян.

Един от вариантите да се спасят Летните олимпийски игри в Токио е Олимпиадата да се проведе без зрители. Така поне спонсори, спортисти и носители на телевизионните права поне няма да бъдат ощетени за сметка на зрителите, смятат организаторите.

Според други е добре Олимпиада все пак да има, за да могат всички спортисти, които са се готвели за нея усилено, да изявят възможностите на световна сцена. Така и няма да има допълнителна нужда от планиране, непредвидени огромни разходи и загуба на пари от спонсорства.

Опонентите им обаче са на мнениe, че игрите не бива да се провеждат в тази ситуация, в която зрителите от цял свят няма да могат да им се насладят. При спортистите нещата са дори по-сложни, защото Олимпийските игри винаги са се смятали за връх в кариерата на всеки спортист и те тренират усилено с години за участието си в тях. Не са малко и спортистите, които през 2020 година достигнаха пределната си възраст за участие в игрите. Не е и тайна, че се смята, че най-добра физическа форма за един спортист се поддържа между 20 и 30 годишна възраст, а някои от тях вече надскочиха тази граница.

Има и спортисти от цял свят, които още не са гарантирали квотата си за участие в Олимпийските игри в Токио. Това са тези, които са се надявали да получат такава в крайните квалификации, които обаче също бяха масово отлагани.

Дали ще имаме през това лято безопасни Олимпийски игри в страната на изгряващото слънце, ще разберем може би едва в края на месец май, когато окончателно ще бъде потвърдено разрешението на здравнитре власти. Ако и вие сте сред запалените фенове на най-високите достижения в световния спорт, повече подробности и новини за Токио 2020, може да намерите и в сайта на 7sport.net.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: