Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Oтбелязаха Деня на влажните зони
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:00 / 04.02.2021Коментари (0)423
©
Тази година на 2-ри февруари се навършват 50 години от създаването на Рамсарската конвенция – Споразумението за опазване на влажните зони.

Поради ограниченията разгърнахме онлайн информационна кампания посредством социалните медии, но все пак не пропуснахме възможността да организираме представянето на важна информация и на терен.

В Пловдив екипът на проект "Натура 2000 в България – Нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371 и колегите от Българско дружество за защита на птиците и Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив организираха наблюдение на нощувката на малкия корморан на остров Адата в гр. Пловдив. Към събитието се присъединиха няколко доброволеца, които имаха възможност да наблюдават със зрителна тръба струпването на малкия корморан, както и други видове (зимно бърне, зеленоглава патица, малък гмурец), за които река Марица е важно местообитание.

Експертите от организациите споделиха важното значение на защитените малък корморан, червеногушата гъска, гривестата рибарка, законовите особености при нарушения и разбира се - информация за Рамсарската конвенция и връзката ѝ с екологичната мрежа Натура 2000.

Акцент в информационната ни кампания са новосъздадените анимирани карти, представящи информация за 11-те Рамсарски места в България и река Марица, както и тениски, поощряващи опазването на видовете във влажните зони. Те бяха издадени с подкрепата на Френската Агенция по Биоразнообразие (OFB), MedWet Initiative и World Wetlands Day (WWD), като всички присъстващи получиха материалите. Картата ще бъде предоставена за разпространение на държавни и образователни институции, както и онлайн за сваляне като прикачен файл за широката публика.

Благодарим на учениците от ОУ "Елин Пелин", гр. Пловдив и тяхната преподавателка - г-жа Танчовска, които ни изпратиха снимка от честването на Деня на влажните зони в клас! Всеки може да последва примера им!

Екипът на проекта в Стара Загора организира полево представяне на информацията за влажните зони и екологичната мрежа Натура 2000, като изведе най-активните доброволци на посещение край яз. Овчарица, за да се наблюдават птици, някои от които включени в Натура 2000 –  къдроглав пеликан, голяма бяла чапла, голям корморан, голям гмурец, сива чапла, ням лебед, зеленоглави патици, лиски и видра.

С приключването на 2-ри февруари кампанията ни не свършва! В продължение на 1 месец ( до 02.03.2021) екипът на проект "Натура 2000 в България - Нови хоризонти" заедно с РИОСВ Пловдив обявяваме конкурс за детска рисунка на тема: "Влажните зони – извор на живот". Децата на възраст от 3 до 7 години могат да изпращат своите рисунки формата А4 или А5 с техника за рисуване по избор и с изображения на обитателите на влажните зони на адреса на еко инспекцията:

Регионална инспекция по околна среда и води Пловдив ( за конкурса)

бул. Марица 122; 4000 гр. Пловдив

! Не забравяйте на гърба на рисунката да запишете своето име, години, адрес и контакт за връзка. На 12 март жури от двете организации ще обяви най-добрите творби на 1-во, 2-ро, 3-то място, а ако мерките позволяват с голяма част от рисунките ще организираме изложба за Световния ден на водата – 22 март! Повече информация за регламента ще нмаерите в приложените файлове по-долу и на сайта на РИОСВ Пловдив.

   

Повече за Рамсарската конвенция:

Рамсарската конвенция е единственото глобално споразумение, което се фокусира върху специфична екосистема – тази на влажните зони. Днес конвенцията е приета от 171 договарящи страни, задължени да посочат влажните зони с висока консервационна стойност в списък с Влажни зони от международно значение – Рамсарски места. С подписването на договора, страните още се съгласяват да използват влажните зони разумно и да сътрудничат по трансгранични въпроси.

България е сред първите страни подписали Рамсарската конвенция.

В момента страната е представена с 11 влажни зони – "Атанасовско езеро", "Комплекс Беленски езера", "Дуранкулашко езеро", "Остров Ибиша", "Шабленско езеро", "Местността Пода", "Поморийско езеро", "Комплекс Ропорамо", "Езерото Сребърна", "Езерото Вая" и "Драгоманско блато“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: