Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално: Всички мерки остават до 21 декември!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:45 / 12.12.2020Коментари (10)988
©
Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

"Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои. Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година.

Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът. Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания.

"На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъкна, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива. "Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчерта Вълчев.

"Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министърът добави, че през следващата седмица започва изплащане на подкрепата за кандидатствалите по помощта за затворени бизнеси, включително ще се изплатят и помощите на родителите.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. "Преразгледали сме и сме отворили възможността 3000 компании от първата процедура за микро и малки предприятия да получат втори шанс и техните апликационни предложения да бъдат разгледани и да бъдат подкрепени“, заяви още министърът на икономиката. Същевременно т.нар. кредитна ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз не Им вкрвам веце на 1 дума На Боико пак изобсто. Лайе лайе лайееее Ако на 21 не отворкт изборите Март 100%ги е изгубил.
+1
 
 
това все мъже с чест, достойство и държавници. Щом са казали нещо все едно нищо не са казали
+1
 
 
4 ноември - Тиквата каза, че държавата няма да се затваря. Две седмици след това затвориха ресторанти, училища, детски градини. Преди три дни тиквата обясняваше, че отварят детските градини и ясли, а вчера му набиха канчето в Брюксел и пак ново пет. Карикатура
+1
 
 
В понеделник най вероятно ще са до края на мартрџ¤Ј
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: