Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Някои работници може да се окажат в трудно финансово положение заради увеличението на МРЗ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:10 / 05.01.2024Коментари (0)494
©
Минималната работна заплата е вече 933 лв. от 1 януари 2024 г.. Размерът й е повишен с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите. Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и ще увеличи мотивацията на работната сила за включване в заетост.

От 1 януари 2024 г. минималната часова работна заплата е вече 5,58 лв.

Ръстът в минималната работна заплата е добра новина за работниците, тъй като тяхното финансово състояние ще се подобри. Те ще имат повече налични средства, които могат да изразходват за основни нужди, развлечения или спестявания. Също така, увеличаването на минималната работна заплата може да допринесе за снижаване на бедността в страната и за подобряване на животния стандарт на най-уязвимите работници.

Въпреки това, увеличението на минималната работна заплата има и някои отрицателни последици, особено за работодателите. Те сега ще трябва да поемат по-големи разходи за заплати на своите служители, което може да натовари финансовата им стабилност. Това може да доведе до увеличение на цените на стоките и услугите, предоставяни от тези работодатели, за да покрият новите разходи по заплатите.

Николай Устамитев, финансов консултант от финансовия портал "Моите пари", коментира пред БНР важността на правилното финансово планиране, особено при увеличаването на минималната работна заплата. Той подчертава, че тази промяна във възнаграждението на работниците води до промени в много други аспекти на икономиката и социалната сфера.

Така, например, работниците в предпенсионна възраст, които нямат достатъчен стаж, за да получават пълните пенсии, може да се окажат в по-трудно финансово положение, тъй като новата минимална работна заплата не винаги е достатъчна за осигуряване на нужните средства за пенсиониране. Това може да ги накара да търсят допълнителни източници на доход или да продължат да работят дълго след възрастта на пенсиониране.

Със сигурност увеличаването на минималната работна заплата има разнообразни последици върху българската икономика и общество. То има за цел да подобри финансовото състояние на работниците, но също така може да създаде предизвикателства за работодателите и да повлияе на други социални и икономически аспекти на живота на хората в страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: