Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов закон: Ателиетата получиха статут на жилища
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:35 / 27.01.2021Коментари (0)436
©
Край с продажбата на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее - те вече ще трябва да са със статут на жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщава 24chasa.bg.

До този момент повечето имоти, който не покриваха изискванията за жилища, се продаваха като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, докато за да бъде един имот жилище има редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухенски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение - килер, гараж или мазе.

По-занижените изисквания и по-ниската цена са и причината в новото строителство да има много имоти, който по документи са ателиета, но в тях се живее. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж и паркомясто, каквото за имотите със статут на апартамент е задължително.

С други промени се затяга се контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

Депутатите завишиха и изискванията към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти - те трябва да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Според промените в закона административно-наказателна отговорност ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане.

На страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще бъде създаден Единен публичен регистър по устройство на територията, гласи друга промяна в закона. Там ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.

Ще бъдат обединени и регистрите поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: