Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Носталгия по казармата? Айде стига глупости!
Автор: Любомир Минчев 15:30 / 28.09.2020Коментари (17)493
© Plovdiv24.bg
Имало носталгия по казармата. Така твърдят някои около дискусията да се връща ли задължителната наборна служба, доброволна ли да е само, или пък нещо друго да измислим, но да напълним главите на младите хора с калашници и зенитни оръдия. Един генерал от запаса твърди, че с ликвидиране на задължителната служба преди години политиците нарушили Конституцията.

По какво да изпитваме носталгия? По бруталната фатмащина, която цареше на плаца, където нискоинтелигентни индивиди с фуражки си избиваха комплексите върху момчета на 18-19 години? По издевателствата в спалните помещения ли? По безумните гонки, че не си изчистил тоалетната навреме ли? По злобата на старшината ли, който не може да преживее, че някои са приети за студенти и ще се уволнят месец по-рано?

И всичко това в продължение на две години, през които се научаваш да стреляш и ти набиват в главата как сме толкова силни, че ще прегазим Турция за два дни. Само така се ставало мъж – като се водиш по акъла на безброй глупаци около теб.

Затова ли да изпитваме носталгия? Две загубени години, през които наборът закъсняваше с образованието си, закъсняваше с живота си.

Темата за задължителната служба трябва да бъде затворена окончателно. Имаме професионална армия, която не можем да попълним. Който смята, че само така - като войник, е полезен за държавата, да го направи. И уважение за това.

Успяха да издействат 6 месеца доброволна наборна служба. Малко било, натискат да военизират училищата и университетите.

Стига глупости и без повече извращения. Стига сме се ходили по акъла на "патриоти“ и фуражкаджии, които не изпитват толкова носталгия по казармата, а по собствената си изгубена значимост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
"A man who does not think for himself does not think at all". Oscar Wilde
на 28.09.2020 г.
-1
 
 
Спорът за ползите и вредите от войнишката служба е излишен. Казармата произтича от презумпцията за потенциална агресия и необходимостта от отбрана. Войникът се учи да изпълнява задачи в условия на различни дефицити - дефицит на сън, на храна, топлина, сухи дрехи. Аз също видях много зор и не ми се завтаря. Но може да възникне ситуация, която да го наложи. Европа постигна голям успех - в нашия живот няма голяма война. Но ще бъде ли така занапред? Между изтока и запада и в условия на световна несигурност е добре да има известна подготвеност.
0
 
 
Само излисхен харцх на парите на данакоплатеца...
0
 
 
Много добри приятели имам от казармата за цял живот
0
 
 
За мен не беше загуба на време. Служих в под.34420 гр.Костинброд обл. София. ЗРК С-200ВЭ. Стрелби в Ашулук, Астраханска област ,СССР, Април 1988г . За всичко това съм писал неведнъж в групата "Спомени за родната казарма ".
+1
 
 
Браво. Много точно. Чиста загуба на време.
-1
 
 
Казармата учи на дисциплина.Ако върнат задължителната може да е 40 дена да се даде клетва,за това време ще се научат на някакъв ред
+1
 
 
Просто цитирам заглавието:Айде,стига глупости!Приключих!
0
 
 
Казармата е атавистичен остатък от животински инстинкт в обществото за бранене на територия. И докато разни нискочели и тесногръди индивиди имат достъп до властта все ще им се ще да превърнат обществото в редици от динковчета. Само дето Светът се развива щат не щат и калашниковият манталитет остава далеч назад в миналото. Съвременните средства за влияние и контрол включват много по рафинирани средства и социалните мрежи са част от тях. Отива се към изтъняване и постепенно изчезване на границите (оттам и на животинско пазените територии) но не значи че ще отпадне контролирането; просто ще се премести на друго по-високо ниво. И то няма да е в болботенето на старшината. Така че патреотчетата да свалят капаците на очите и да се огледат, че не сме в 19 век. Ама работата е, че човек с капаци на очите не знае, че ги има; глупавият няма и идея, че е такъв.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: