Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неподозирани опасности дебнат във виртуалния свят – ето някои от тях
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:39 / 23.12.2016Коментари (0)353
© Blagoevgrad24.bg
Опасни ли са неизтритите лични съобщения и по какъв начин комуникацията между хората може да им навреди? Кой може да се възползва от нечий чат, доколко е възможно да се защитим и законно ли е всичко това?

В днешния динамичен свят, комуникацията през различните платформи, задвижвани от невидимата сила, наречена интернет, е бърза, лесна и удобна. Но тя има слаби места, от които умишлено се възползват хора и институции. Ежедневно милиони хора по света обменят информация през Скайп, Месинджър, Вайбър, електронни пощи, Уотсъп и други приложения, позволявайки общуването да става възможно, без значение от разстояние и език.

Дори когато потребителят изтрие съобщенията, те остават в системата на съответната програма. Съхраняват се минимум 6 месеца, а понякога и с години. Някои компании отричат съхранението на лични съобщения, но истината е, че всички го правят. Понякога е законно, понякога не. Обикновеният човек няма възможност да разбере престъпва ли се законът, по какъв начин, както и мащаба на противозаконното нарушение.

За да се получи достъп до информация е нужно разрешение от съда, като не всеки има правото да поиска тази информация. Почти всички програми за общуване са чужди и това, че има решение от български съд не дава гаранция, че на международно ниво ще бъде уважено. За да се предостави информация от съответната компания, причината трябва да е сериозна. Никой няма да обърне внимание, ако потребител поиска информация за разговорите на жена си, защото имал съмнения, че е намесен друг мъж.

След приключване на разговор, желателно е да го изтрием, по няколко причини:

1. Зложелател може да получи неправомерен достъп до устройството, от което сме си писали (т. нар. "хакване"), да прочете съобщенията и да използва информацията за користни цели.
2. Близък до нас човек (роднина, приятел, приятелка) може да притъпи бдителността ни и да се добере до електронното ни устройство. Целта му може да е любопитство, ревност, а може и нещо по-сериозно.
3. Непознат - по случайност или не, също може да попадне на наш разговор и да реши да се възползва по някакъв начин.
4. Има и случаи, в които институции получават достъп до чатовете ни. Загадка остава начинът, по който го правят и за какво използват набавената информация...
5. По Теорията на случайностите, Законите на Мърфи, правилото на неписаните правила, съществуват други начини, причини и хора, които биха се "запознали" с нашите писания.

Изтриването на разговорите, след като ги приключим, ще затрудни хората с неприятелски подбуди да се доберат до тях. Един изтрит разговор да спокойствие, макар и донякъде да е привидно. Интернет е едно изключително несигурно място за споделяне на информация. Най-сигурната защита е да внимаваме какво споделяме с отсрещния човек.

Източник: Стефан Петров







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: