Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Надежда Йорданова: Ще задействам процедура по освобождаването на Иван Гешев, чакам становище от КС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:23 / 28.01.2022Коментари (3)431
© БНТ
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Това заяви Надежда Йорданова в "Денят започва".

Изпълнителната власт е обърна с питане към конституционните съдии дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Надежда Йорданова уточни, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и допълнителни мотиви. По думите ѝ са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Относно подготовката на механизъм, който да позволява независимо разследване на фигурата на главния прокурор Надежда Йорданова заяви, че в момента се изчистват детайлите за профила на разследващия магистрат в разговори с Европейската комисия. Едно от предложенията е това да бъде наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда. Обсъжда се и възможността дали кръга от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор да не бъде увеличен.

При всички положения магистратът, който би водил разследване срещу главния прокурор, ще се избира на случаен принцип при всеки конкретен случай, а няма да има фигура с определени изрични правомощия.

До дни се очаква законодателните промени за закриването на специализираното правосъдие у нас да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

В голямата си част те съдържат промените в тази посока, приети на първо четене от 46-ото НС, поясни Надежда Йорданова.

Предвижда се заварените делата да останат физически в сградата на специализираните съдилища, а да бъдат догледани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред разглеждането на заварените дела при закриването на специализираното правосъдие.

По думите на Надежда Йорданова данните от работата на специализираните институции са много ясни – нямаме осъдителни присъди за злоупотреби по високите етажи на властта.

За сметка на това при правосъдния министър пристигат идентични случаи за необосновано искане за използване на СРС. И четирите случая обхващат протестите срещу властта през 2020. При всеки от тях искането е отправено от специализиран прокурор и утвърдено от специализиран съдия, изтъкна Йорданова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нито имаш такива правомощия, нито има състав на ВСС който да го позволи и ти много добре го знаеш! Дали на площада или в кабинет, ти си винаги една и съща - врякане и мятане на свински уши тупане на топката и имитация на кретенска активност.
0
 
 
Вопиюща некомпетентност!И тази е представител на *обективния български съд*!
+1
 
 
Проста, некадърна и некомпетентна овца!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: