Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:27 / 12.07.2023Коментари (0)237
©
Откриването на "Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е на път да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки многобройните уведомления от страна на МУЗИКАУТОР организаторът – Фондация "Наследство в бъдещето“, отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

"Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“, коментират от организацията на автори и композитори.

Според МУЗИКАУТОР нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм. Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

"30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР. Той посочи, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си.

Според МУЗИКАУТОР зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на "Пилон Рожен“ е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: "България заслужава да се потрудим за нея". МУЗИКАУТОР дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната.

Още по темата: общо новини по темата: 30
03.01.2024 »
24.07.2023 »
17.07.2023 »
16.07.2023 »
16.07.2023 »
16.07.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: