Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Монтират термокамера по летищата заради коронавируса, проверки и на пристанището
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:26 / 30.01.2020Коментари (0)959
©
Все повече авиокомпании спират полети от и до Китай заради разпространението на опасната вирусна пневмония. Сред тях са "Луфтханза" и "Бритиш Еъруейз". Близо 600 граждани на Европейския съюз са поискали да бъдат върнати от Китай в родината им, в това число и българи. Смъртните случаи от новия коронавирус вече са 132. Световната здравна организация ще определи дали да се обяви извънредно положение в международен мащаб заради новата епидемия, съобщава БНТ.

Трима са вече българите, поставени под наблюдение в болница заради новия коронавирус. Освен мъжа, настанен във ВМА, две жени, завърнали се от Китай и Тайланд са под карантина. Това съобщиха от здравното министерство. 

И тримата са в добро състояние. Вероятността да са заразени с коронавирус е малка, но ще останат под лекарски контрол до 14 дни.

За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение. Обособен е отделен кабинет в болницата в града, както и специалист по инфекциозни болести, който следи състоянието им.

Взети са всички възможни мерки, за да се предотврати евентуалното разпространение на вируса у нас, уверяват от здравно министерство.

Всички лечебни заведения в страната с инфекциозни отделения са в готовност да реагират при съмнение за коронавируса, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Закупени са допълнителни ръкавици, специални маски и защитно облекло за медицинския персонал. Три нови термокамери ще бъдат монтирани на летищата в София, Варна и Бургас.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването заяви: "Мерките, които сме взели, гарантират наблюдението и лечението на голям брой пациенти, така че няма да имаме проблем някой да остане без наблюдение или лечение. Жената, която е била в Тайланд, е настанена в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич".

Д-р Светозар Байчев, директор на МБАЛ Добрич коментира: "Чакаме резултати, но на пръв поглед не върви за заболяване, което буди всеобщия интерес".

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор каза: "Установихме наличието на метапневмовирус на жената от Китай, което напълно обяснява нейното състояние, така че общо взето на 99% отпадат съмненията ни за нея".

До края на седмицата се очаква да пристигнат реактивите за установяване на новия коронавирус. Страната ни разполага с генетични тестове за доказване на такива вируси, но те не са специфични.

Проф. Тодор Кантарджиев допълва: "Верифицирането на методите ще ни позволи началото на другата седмица да можем да поставяме диагностика точно на този коронавирус".

Част от предпазните мерки предвиждат засилени проверки на екипажите на корабите в пристанищата Варна и Бургас.

"Първо ще минават здравните власти, ще видят каква е ситуацията, има ли хора с клиника", допълни Ангел Кунчев.

Трима българи, блокирани в поставения под карантина град Ухан са пожелали да се приберат у нас. От външно министерство съобщиха, че най-вероятно те ще бъдат извозени със самолет до някоя европейска държава още в събота.

От здравно министерство призовават за повече спокойствие по тази тема. Вече има случаи на граждани, които са подходили с агресия при прилагане на превантивните мерки на летището. Има го и обратния проблем - твърде много паника по темата. Жена, която се е връщала от Китай, но от провинция, която не е засегната от вируса, само защото ѝ се е скъсала маската, е изпаднала в паника, че вече е заразена.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: