Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:48 / 07.07.2018Коментари (1)717
©
"С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета "Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

Това заяви министър Лиляна Павлова на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

"Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – "Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне "Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. "Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

"Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

"Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. "Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. "В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. "А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Натрупа лой и сланина по теб, ааа и крадени пари от народа.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: