Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Игнатов: Най-добре платените кадри у нас учат право в ЮЗУ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 04.11.2010Коментари (1)431
© Blagoevgrad24.bg
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви в ефира на "Нова Телевизия", че между управляващи, учени и студенти няма разправия, а диалог.

Игнатов каза, че учащите са в правото си да протестират, тъй като не са виновни за това, че през 2008г. са прахосвани средства, които сега са можели значително да олекотят ефектите от кризата в България.

По думите му държавните университети у нас са "твърде множко", но това е наследство от социализма у нас и освен това европейската директива е до 2020г. 42% от хората да имат бакалавърска или магистърска степен, а 42% да са със средно образование. Министърът отбеляза, че у нас през последните години спада интересът към докторската степен.

На въпрос дали ще има повече пари за университетите, Игнатов отговори, че "всеки ректор иска повече пари - и аз съм бил ректор, и аз съм искал повече пари". Той определи Софийския университет като най-добрият в България и при добър мениджмънт, ще се справи.

Като начин да се разреши проблема с финансирането, Игнатов предложи да има прием по държавна поръчка в определени специалности и ВУЗ-ове през няколко години, а през останалото време да се приемат студенти платено обучение. Министърът посочи, че системата на студентското кредитиране вече работи.

По отношение на новата рейтингова система за висшите училища, която ще бъде представена по-късно днес, министърът заяви, че за пръв път у нас се гледа реализацията на студентите. Сергей Игнатов заяви, че ще се спре финансирането на катедрите, факултетите и университетите, които бълват безработни, а освободените пари ще отидат за по-успешните академични общности.

"Тикви с ябълки не могат да се сравняват" - несъпоставими висши училища не могат да влязат в тази система, уточни Игнатов.

Най-добре платените кадри у нас учат право в Югозападния университет в Благоевград, обясни още министър Игнатов, като уточни, че това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше.

Министърът посочи, че от началото на следващата година издръжката на всеки студент ще се вдигне с 10% и освен това изрази надежда, че ще заработи фонд за модернизация на образованието у нас.

Източник: news.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.11.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: