Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мерят безплатно кръвно налягане във варненски аптеки през април
Автор: Пламена Николова 14:51 / 31.03.2022Коментари (0)275
©
От 1 до 30 април в седем града на страната – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково и Благоевград ще се проведе третото издание на информационната кампания "Обичам живота си!“, която се организира от Байер България.

Целта на инициативата е да се насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.

Всеки желаещ да определи своя риск може да го направи безплатно в една от 50 аптеки, участващи в кампанията. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Консултациите ще се извършват без предварително записване при спазване на всички противоепидемични мерки.

Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията https://www.obichamjivotasi.com/. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск чрез специално създаден калкулатор, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

Рисковите фактори, свързани със сърдочносъдовия риск са затлъстяването, лошият хранителен режим, високият холестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, високото кръвно налягане, заседналият начин на живот и захарният диабет. Промяната в начина на живот е ключова за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, но често се оказва и голямо предизвикателство. Спирането на лекарствената терапия, назначена от лекар също може да се окаже причина за настъпване на сърдечносъдов инцидент.

В световен мащаб сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност. В България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност)¹.  У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според данните на Националния център по обществено здраве през миналата година са регистрирани 34 699 случая на остра мозъчно съдова болест и 8670 случая на инфаркт на миокарда.²  В повечето случаи, преживелите мозъчен инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от всички случаи е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: