Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Меглена Плугчиева: Ставаме изкупителна жертва на дефицитите в политиката на ЕС
Автор: Цоня Събчева 16:03 / 14.12.2023Коментари (0)940
© Фокус
Ситуацията в Европа е влошена, каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Меглена Плугчиева, която е била вицепремиер по европейските фондове, народен представител, заместник-министър на земеделието, последователно посланик на България в Германия, Швейцария и Княжество Лихтенщайн и в Черна гора.

"Политически и икономически Европа е тази, която трябва да се справи и с войната в Украйна. И всичко това води до вътрешни политически проблеми в страните членки. Трябва да добавя, че тази година, 2023-та, беше рекордна и по отношение на миграционния натиск към Европа, към Германия специално и към всички страни членки, но най-вече към Германия. Всичко това, за съжаление, този миграционен натиск и наплив от хора, не води до решения на проблеми в страните, а води до нови проблеми. Не се решава проблема с пазара на труда, а има огромна нужда от квалифицирана работна ръка. В същото време всички тези мигранти тежат на социалните системи в страните членки и най-вече в Германия.  Към това, като се добави и повишената престъпност, в резултат на новодошлите мигранти, всичко това създава обществено недоверие, притеснение, и то рефлектира в политическите управления на отделните страни и ние сме изкупителна жертва", каза Плугчиева.

Според нея, в случая България и Румъния стават изкупителна жертва точно на тази влошена политическа, икономическа и миграционна обстановка в Европа.

"Приветствам всички усилия от българска страна и от румънска страна да се отстоява принципно достойно необходимостта час по-скоро да влезем в "Шенген“. Има такъв вариант на постепенно присъединяване, започване с въздушна граница, но наистина са неприемливи условията, които се поставят – да се приемат повече мигранти. Но как това да стане? Би било добре да се отправи такъв въпрос към австрийското правителство, защото мигрантите никой не ги задържа никъде, а ги привлича Германия точно поради социалните помощи, които там се дават. Ако се уравнят социалните помощи във всички страни членки, ще видите, че ще има едно много по-равномерно разпределение на мигрантския поток. В момента това е тенденцията от 2015 година насам, откакто г-жа Меркел отвори границите свободно и заяви: "Ние ще се справим“, и сега си отчита, че е провал", псочи още Меглена Плугчиева.

Но вместо да се вземат поуки от всичко това, което се случва в последните години, според нея, Европа продължава да не води една разума миграционна политика и съответно цялата тежест пада върху страни, като Германия. Има отделни провинции, както е Баден-Вюртемберг, която е приела повече мигранти отколкото цяла Франция. Разбира се, че това води веднага и до вътрешно напрежение между страните членки. А ние ставаме изкупителна жертва на проблемите на дефицитите в политиката на Европейския съюз и на отделните страни.

"Погледнете какво се случи с изборите в отделните страни в последните месеци: имаме смяна на правителството в Полша, имаме смяна на правителството в Словакия, имаме в Нидерландия, крайната, дясна радикална партия на Вилдерс беше първа и е първа политическа сила на тези избори, което показва тенденции на промяна в общественото мнение – гражданите на Европа са недоволни от цялостното развитие на Европа. Това показва и последното изследване на Европейския съвет по външна политика, където съавтор е известният у нас и в Европа политолог и анализатор Иван Кръстев. И се оказва, че 59% от гражданите на Европа са недоволни от посоката, в която се развива Европа. Така че всичко това е взаимосвързано и това показва, че лидерите в Европейския съюз и на отделните страни членки трябва да си вземат много сериозни поуки. И си позволявам да припомня думите на Хелмут Кол от 2006 година, когато ми каза: "Помнете, че Европейският съюз ще има големи проблеми заради липса на лидери с визии, със смелост“. Опасявам се, че е пророк, или стана пророк по този въпрос", посочи Плугчиева.

 

Тя предполага, че някакъв палиативен вариант на решение ще се намери и ще се осигури "Шенген“ поне за въздушна граница за нас, и за Румъния. Дали това ще бъде съпроводено с някакви унизителни за нас условия, това вече предстои да разберем.

"Хубаво е ние да не се фокусираме самоцелно в един приоритет, който беше формулиран, а трябва да следим и динамиката на процесите в Европейския съюз и в Еврозоната. За съжаление, това не е тази Еврозона, която беше само до преди няколко години. В момента ключовата страна, мотор на европейската икономика - Германия, е в рецесия, прогнозите на Европейската комисия за Еврозоната за икономически растеж за тази година бяха понижени. За съжаление, те са понижение и за следващата година, което означава, че нас ни очакват в Европа и специално и Еврозоната неблагоприятни години, поне две", смята Плугчиева.

Според нея, ние много внимателно като страна трябва да преценим дали сега е подходящият момент за влизане в Еврозоната. Освен това нашата икономика, която е силно свързана с европейската и най-вече с германската, няма начин да не бъде потърпевша на това негативно развитие.

"Много анализатори, експерти и финансисти коментираха бюджета, който предложи г-н Василев, и който явно ще бъде приет, за 3,2% икономически растеж за 2024 година при условие, че Европейската комисия прави прогноза за България 1,8%. Разбирате, че тук има една отворена ножица и е много странно и не става ясно откъде и как ще се осигури този икономически растеж при условие, че интересът на чуждите инвеститори не е голям, а напротив, български инвеститори също не може да се каже, че имат особени големи възможности. Към всичко останало виждате, че Плана за възстановяване, по който се очаква да влизат съответно вноски, ние сме последни в списъка на страните членки, и там закъсняваме, и плащанията, които очакваме също закъсняват", казап още Меглена Плугчиева.

Тя смята, че би трябвало да бъдем реалисти. Препоръката на Международния валутен фонд беше по-предпазливо и внимателно да се следи динамиката на финансовите и икономически процеси в Европа и тогава да се вземат решения и за Еврозоната. Да не се бърза за влизане в Еврозоната, за да няма по-големи негативи, отколкото позитиви за страната ни.

Плугчиева даде пример с Румъния, която е преместила срока на 2027, или 2029 година. И ние нямаме срокове, в които сме длъжни да влезем в Еврозоната, което значи, че трябва да отчитаме и да гледаме нашия национален интерес и да се подготвяме. Но влизането в Еврозоната да бъде тогава, когато ще бъде най-печелившо за обществото ни, за държавата ни, за икономиката ни, смята още Плугчиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: