Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Математици прогнозират до 10 хил. нови случая дневно в началото на ноември
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:24 / 29.09.2021Коментари (0)559
©
Пореден ден на скок в процента заразени с коронавирус за денонощие. Положителни са над 11 на сто от направените тестове. Почти цяла България вече е в червената зона по брой заразени на 100 хиляди, а няколко области са само на крачка от най-високото тъмночервено ниво на заболеваемост. На този фон математици прогнозират до 10 хиляди нови случая дневно в началото на ноември.

22 области в червено и само 6 в оранжево. Очаква се до дни Видин, Ямбол и Габрово да прехвърлят прага от 500 заразени на 100 хиляди души и така да се оцветят в тъмночервено. А данните за последните 24 часа показват отново над 2 500 нови случаи. 87 души са загубили битката с болестта.

Поставени са почти осем хиляди дози от ваксините срещу COVID-19. Ако продължаваме с този темп на ваксиниране, процентът положителни проби скоро може да достигне 40 на сто от тестовете, казват математици.

Ваксините издържаха теста на четвъртата вълна и показаха, че предпазват от тежко протичане на инфекцията, категорични са вирусолози. А заразяването при имунизирани се дължало най-вече на неспазване на мерките.

"Повечето случаи, с които се срещаме ежедневно, са хора, били в контакт с други, които са заразени, като не са спазвали убедително дистанцията и дезинфекцията", смята проф. Радка Аргирова.

Експертите дори допускат част от процента заразени и починали ваксинирани да се дължи на фалшив сертификат за извършена имунизация.

"Не изключвам между тъй наречените "ваксинирани", да има и хора, които са си измислили, че са ваксинирани, а всъщност не са, въпреки че могат да ви покажат документ. Има органи, които биха могли да установят дали това е истински серификат", допълва проф. Аргирова.

Заради слабия интерес към имунизиране у нас, математици прогнозираха тройно учеличение на случаите след средата на октомври и в началото на ноември.

"При тази заразност на вируса и нашето рекордно ниско ниво на ваксинация ще последваме Сърбия и Румъния, които в момента са с по 8-10 хиляди случая на ден", казва математикът Лъчезар Томов.

Експертите призовават за стриктен котрол в училищата, тъй като малко след началото на учебната година се отчита рязък скок на заразени деца и тийнейджъри - близо 300 случая на ден. 

Ямбол е една от областите, които са най-близо до оцветяване в тъмночервено. Ваксинирани в района са едва 16%. Така над 17 хиляди дози от Pfizer са застрашени от бракуване.

"За щастие вчера е получено бързо съобщение, че се удължава срокът на годност на тази ваксина с още три месеца. Няма никакъв проблем и никакъв риск за здравето тя да бъде използвана", обясни д-р Радостина Калчева.

Лекари се надяват, че до 3 месеца ваксините ще бъдат сложени и няма да се изхвърлят. Засега обаче интерес към тях има най-вече от хора, които са с две дози и искат бустерна.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: