Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Карагьозова: КПКОНПИ запорира имуществото и огромното богатство по високите етажи на властта, за това ще бъде унищожена
Автор: Йоланда Пелова 18:43 / 26.09.2023Коментари (0)307
©
Един работещ орган като КПКОНПИ ще бъде унищожен. Това се случва след гласуването в парламента на второ четене на т.нар. Антикорупционен закон, с който всъщност не се предлага преструктуриране на КПКОНПИ, а истинската дума е закриване и създаване на нейно място на две съвсем различни нови комисии. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мария Карагьозова, съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, която уточни, че това не е реформа.

"Да не забравяме, че във фокуса на работа на Антикорупционната комисия не е корупцията въобще, а единствено корупцията по високите етажи на властта. Тоест, това са лицата, заемащи висши публични длъжности. А в тази категория спадат, разбира се, всички народни представители.

Голямата болка на много лица, които имат огромно богатство натрупано в годините, с необясним произход, е това, че КПКОНПИ запорира тяхното имущество през последните години. Затова КПКОНПИ ще бъде унищожена. Въпросът е какво ще се случи с тези запори, защото все повече се говори за страната антикорупция. Ако обръщате внимание никъде не става въпрос за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Тоест, ние ще борим корупцията, но какво се случва с другата втора, много важна функция на КПКОНПИ, която е отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Това за мен е по-важната функция на сегашната КПКОНПИ и това е причината, поради която тя ще бъде ликвидирана.

Един държавен орган, който отнемаше в полза на държавата имущество с необясним произход", обясни Карагьозова и обърна внимание, че вече е сезиран президентът Румен Радев с искане да наложи вето на така приетия Антикорупционен закон.

"Тъй като правните експерти в “Справедливост за България" видяха множество дефекти, свързани с това, че текстове в закона противоречат на основния закон - Конституцията. Текстовете в Конституцията, тя е един документ, чиито текстове са изключително леки, ясни и кратки и не е трудно дори без в детайли да познаваш правната материя, да видиш, че българската Конституция в свой чл. 81-ви, по памет, ал. 2 казва, че “Народното събрание взима всички свои решения с обикновено мнозинство, с изключение на случаите, в които изрично е посочено друго в Конституцията".  В българската Конституция никъде не се говори за Антикорупционни комисии и начинът на избиране на техните членове, т.е. за новосъздадената Антикорупционна комисия, би следвало да важи основния текст на чл. 81, именно, че нейните членове три броя се избират с обикновено мнозинство от Народното събрание", добави съпредседателят на Гражданския съвет към ВСС.

По думите й е трябвало КПКОНПИ да се надгради: "Сега съществуващата комисия изгради голям капацитет, особено в периода, в който беше управлявана от Сотир Цацаров, а там имаше запори за милиарди левове.

Само запорът на Цветан Василев беше, доколкото съм чела в медиите, тъй като това са досъдебни производства и там информацията не може да се разкрива, поради различни причини, в досъдебната фаза 2.2 млрд. лева.

Ползата и общественият интерес на обществото е не толкова тези лица, които са придобили незаконно имущество да бъдат наказани, т.е. да лежат в затвора Х броя години, а в това, имуществото, което те са придобили да бъде върнато обратно в бюджета на държавата. Да бъде влято обратно в здравеопазване, в сигурност, в образование, в социални разходи. Затова основната и най-важна функция на КПКОНПИ беше именно отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, такова, което е с необясним произход. Обикновено, това е имущество придобито по криминален начин", коментира още Мария Карагьозова.

Още по темата: общо новини по темата: 1081
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: