Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Тодорова: Възниква голям проблем, защото светът е на път да създаде различни юрисдикции по отношение на регулациите на изкуствен интелект
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:27 / 18.06.2023Коментари (0)286
© Фокус
Един европейски гражданин, който хипотетично попадне в Америка и под някаква система за наблюдение, и той бъде заподозрян за престъпление, има криминално досие - за Америка това ще бъде основание да бъде задържан, но в Европа - не. Ще настане правен хаос. Това коментира в предаването "Сценарии от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът Мариана Тодорова по повод гласуваното от ЕП първо законодателство за регулацията на искуствения интелект.

По думите й възниква голям проблем, тъй като светът създава различни юрисдикции: "В Америка използването на системи с изкуствен интелект отдавна е разрешено. По много летища и различни мегаполиси, където е установено, че има концентрация на престъпления, има такива системи на изкуствения интелект, които могат да разпознаят по поведението, по начина по който се движи даден човек и лицевата му експресия - дали има девиантно отклонение, дали е склонен към престъпление, или терористичен акт. Тези неща ЕС ги забранява, с малки изключения, като казва - "при напрегнати ситуации" и "потенциал за престъпление", но какво значи "потенциал за престъпление" - това не е правно регламентирано? Това е чисто субективна оценка. Ние виждаме, че тук вече светът се разделя. Това е възможна и не толкова позитивна тенденция и прогноза", коментира Тодорова.

Тя обясни, че Европейският парламент и Европейската комисия отдавна работят по този въпрос: "През 2020 година започнаха да коментират въпроса. Изискваха отделните национални държави да предоставят стратегии за изкуствения интелект. Заради нашето политическо безвремие се стигна до там, че Северна Македония беше предоставила стратегия, а България - не. Постфактум имаше някакъв документ, но не това е акцентът. На 21 април 2021 година имаше сериозна заявка и документи, които бяха представени. Две години по-късно, под натиска на ChatGPT 3 и ChatGPT 4 вече има законодателство. Ще има рестрикции в лицевото разпознаване - тема №1, защото ЕС реагира доста остро на системата за социален кредит в Китай, която беше създадена с тази цел", каза още тя.

Футулорогът обърна внимание, че са няколко постановките на законодателството: "Да бъде безопасно, винаги да има човешки контрол, да няма контрол на автономни системи, да няма дискриминация и да не се вреди на околната среда. Документът е разделен на няколко части. Първо се обръща внимание на неприемливите рискове и по-конретно за това, че изкуственият интелект не бива да манупулира познание или поведението на хората. Като пример са дадени деца, които могат да бъдат подведени от играчки да направят нещо. Също така е забранено в европейското законодателство да се използва изкуствения интелект за анализ на биометрични данни", уточни Мариана Тодорова. 

Ива ДОЙЧИНОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: