Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майката на Десислава Иванчева се моли да доживее излизането й от затвора, за да си гледа сина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:00 / 22.02.2024Коментари (0)973
©
Няма свобода за Десислава Иванчева! Окръжният съд в Сливен отказа да пусне условно предсрочно от панделата бившата кметица на столичния район "Младост".

На продължително заседание във вторник следобед зам.-шефката на съда съдия Радка Дражева-Първанова не се смилява над бившата управничка. Срещу освобождаването на известната пандизчийка се обявяват и от администрацията на затвора. Според тях Иванчева има още да се поправя на топло. Отчита се това, че тя има още да се социализира с останалите обитателки, да поработи върху управлението на финансите си и т.н. От своя страна Иванчева оборва доклада, като обяснява тезите си по всички точки.

Тя е осъдена за подкуп на 6 г. затвор. След като изтърпява повече от половината, пуска молба за предсрочно освобождаване. Към излежаното време й се приспадат 8-месечният престой в ареста и висенето над 2 г. под домашен арест.

Да е излежала половината от присъдата е само едното условие, за да може да се озове на свобода предсрочно. Другото е да се е поправила и да е станала нов човек в килията. От затворническата администрация смятат, че такива промени на са настъпили у известната обитателка на сливенския пандиз.

Предвид становището на затворническите власти, на съдия Дражева не й остава друго, освен да попари надеждите на Иванчева, че скоро ще се прибере при сина си. Екскметицата роди в края на 2021 г. след години опити за рожба и направена ин витро процедура от донорски материал. Малкият Валентин-Александър няма и годинка, когато полицаи пристигат една сутрин в жилището, за да отведат майка му към затвора.

"Ще мога ли да те взема с мен, кой ще те гледа", гали Десислава за последно детето, преди да й закопчаят белезниците. Малчуганът остава на грижите на 80-годишната майка на бившата управничка - Любка. Въпреки болежките за годините си възрастната жена се справя умело с отглеждането на внучето. "Скоро пак да си баба, а не мама за Валката", й пожелават близките. А тя самата се моли да доживее до деня, в който дъщеря й ще се прибере у дома.

Решението за освобождаването не е окончателно и може да се обжалва, но практиката показва, че единици са пускани през годините от женския затвор. Десислава Иванчева ще може да поиска ново предсрочно освобождаване след поне 6 месеца. Дотогава вероятно ще трябва да се пребори за по-лек режим, за да изпъкне пред служителите на Темида. Засега съкращава дните си единствено с работа в кухнята на затвора. Тъй като е осъдена на над 5 г. каторга, магистратите й дават директно строг режим. Заместничката й Биляна Петрова получава с присъдата общ режим. Така двете са разделени в различни килии.

 Още откакто попадна в затвора, Иванчева разчита и на помилване от страна на комисията към президента. Липса на правосъдие и настояване за справедливост са сред основните мотиви в молбата. Дни след като екскметицата е вкарана на топло, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че до седмица очаква документите и комисията ще разгледа случая. Оттогава са минали 1 г. и 3 месеца. През това време стотици молби за помилването и петиция са внесени в президентството. Петицията е подписана от редица известни личности като актьора Теодор Елмазов, рапъра Спенс и певицата Лора Караджова.

В последните дни нов лъч надежда озарява Иванчева. Той е покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и скандалните му връзки с магистрати и полицаи. Смята се, че Нотариуса е бил брокер между мафията и съдебната власт, както и че е уреждал дела чрез заплахи и изнудване на съдии и прокурори.

Затова от бившото сдружение на Иванчева "Зелен Младост", което се бори срещу презастрояването, настояват да се провери дали магистратите, произнасяли се за кметицата, са членове на частния "SS клуб" на убития. Дори един магистрат да присъства в списъка, това ще е повод за възобновяване на делото, за да се получи най-накрая един справедлив процес, смятат сподвижниците на Иванчева.

Тя твърди, че не е взела пари от строителен предприемач, а е натопена от разследващите органи при шумната акция по задържането им с Петрова пред Спортната палата на 17 април 2018 г. Сред оплакванията са, че следствени действия са извършени без адвокат при отстраняване на двете арестантки от служебния автомобил, където са открити парите. По време на тараша на колата на оживеното кръстовище на Иванчева й е запушена устата.

Следват месеци в килията, където кметиците се оплакват от мизерни условия, липса на въздух и светлина. Единствена на проверка се отзовава тогавашният омбудсман Мая Манолова. Екипът й констатира мръсотия и теснотия, но мерки не са взети.

Заради здравословни проблеми Иванчева и Петрова са водени на лекарски прегледи. В социалните мрежи се появява клипче как известната арестантка ходи окована с вериги на краката и ръцете за по-сигурно, за да не избяга. Никой не поема отговорност за това престараване и не обяснява защо кметиците са единствените, които са затваряни в т.нар. аквариум в закрития вече спецсъд. На двете им се налага да комуникират с медиите с бележки по стъклата.

Може с разкриването на кръговете около Нотариуса и Пепи Еврото да се обяснят много неща по делото и да се разкрие сготвянето на Иванчева и Петрова, коментира техен близък.

Двете са подали жалба и до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, откъдето също се надяват на възобновяване на процеса. Като нарушения са посочени показният арест, публичното оковаване с белезници, неучастието в следствените действия и др.

На първа инстанция дори спецсъдът приема, че по време на акцията е нарушен принципът за невинност. По закон, когато с решение на ЕСПЧ е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила.

Без лекарства

Без лекарства е оставена месеци наред Десислава Иванчева след пристигането си в женската пандела. Затова тя завежда дело срещу администрацията на затвора за бездействие, което застрашава здравето и живота й. Притесненията се оказват верни - образуванието на хипофизата, което има, се увеличава във времето без медикаменти.

След това бившата кметица е пускана с прекъсване на наказанието, за да лекува пародонтоза и астма, припомня "България Днес".

Още по темата: общо новини по темата: 18
12.03.2024 »
20.02.2024 »
20.01.2024 »
26.06.2023 »
20.02.2023 »
14.12.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: