Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МФ: Предвижда се промяна в данъчната политика
Автор: Самуил Иванов 15:08 / 15.03.2023Коментари (0)724
©
Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се промени в данъчната политика. Това каза служебният министър на  финансите Росица Велкова на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус". 

"На заседанието на МС се прие протоколно решение, с която се одобри концепцията за съставяне на проектозакона зад държавен бюджет за 2023 година. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза, не е разглеждана проектозакон за бюджет за 2023 година, а просто концепция", каза тя. 

От Министерството на финансите заявиха, че проекобюджета предвижда дефицит от 3%. Велкова обясни, че към настоящия момент страната излиза на дефицит от близо 7%. 

"В тази концепция основното решение, което се взе, е че проектозаконът ще бъде разработен с 3% дефицит от БВП. Следва да се има предвид, че при действащи приходни и разходни политики, които са приети от 46-то, 47-то, 48-то НС, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа", каза още тя.

Предвижда се промяна в данъчната политика на страната, за да бъде постигнат трипроцентовият дефицит.  

Предвижда се също така 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба. Предвижда се увеличение на ТОЛ такси, както и увеличение на конценсионни възнаграждения с оглед на инфлацията. Ще се възстановят и някои от ДДС на стоки, които са били намалени или премахнати.

В пакета данъчни закони и приходни мерки, ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. - данък свръхпечалба, разработен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента, обяви тя.

Предвижда се повишаване на акциза на електронните цигари, вейпове, завишаване на фискалния контрол, както и предварително деклариране на ДДС на рискови стоки, посочи Велкова. Според нея тези мерки ще може да се спази т. нар. швейцарско правило при индексирането на пенсиите от 1 юли.

Ръст на заплатите в бюджетния сектор ще има 10% само там, където не е имало увеличение през 2022 г., обясни още финансовият министър. Също така се предвижда ограничаването на разходите за командировки.

"На 17 март ще публикуваме пакет данъчни закони, тъй като постигането на трипроцентов дефицит, ще мине през данъчна политика и промени в данъчни закони. Естествено, ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проекта на закона за държавния бюджет за обществено обсъждане и за преминаване на гласуване и обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество, така че на 26 април да може да се разгледа от МС и в сроковете на бъде внесен в НС", обясни министър Велкова.

Още по темата: общо новини по темата: 808
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/135 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: