Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ловецът на глави" Ирена Бушандрова: Търсете работа фокусирано и проактивно, водещ е вашият интерес
Автор: Петя Кузева 21:51 / 06.07.2023Коментари (1)202
© Фокус
За безценни съвети за търсещите работа и работодателите “България, Европа и светът на Фокус" по Радио “Фокус" потърси Ирена Бушандрова, която вече 14 години е директор за България на една от най-големите компании за подбор на кадри с присъствие в 50 държави в света “Pedersen & Partners" .

Бушандрова е категорична, че за да се случи нещо в процеса на търсене на нова работа, трябва да се поеме първата стъпка и да се изкачи първото стъпало: с усилие, фокус и правилна посока на търсенето, не и разпиляност.

В началото на разговора ни Бушандрова експерът отбеляза: “Не случайно, като изчаквах да вляза в студиото, се замислих, че съм в радио "Фокус“, аз обичам тази дума и повтарям на хората, които търсят работа, че трябва да имат фокус, както и обратно, на работодателите, с които работя, аз съм посредник между работодатели и потенциални кандидати по проектите, за които търся хора за средни и високи мениджърски позиции, повтарям и на работодателите, че трябва да има фокус на търсенето, фокус на проекта, за да бъде той успешен. Така че харесвам тази дума и неслучайно съм във вашето студио днес", започна темата експертът. 

За слушателите на “Фокус" и читателите на Агенция “Фокус" “ловецът на глави" Бушандрова разясни какво точно означава нейната професия: “Тя съществува от 15-20 години на пазара, но е сравнително нова, и когато хората чуят Head Hunter – "ловец на глави“, и си представят, не знам, може би визуално някакъв страшен човек отсреща. Това е професия, която съществува в САЩ, от там е тръгнала през 50-60-те години, постепенно и в Европа идва, и в България и доста хора вече се занимават с подбор на кадри", заяви тя.

На въпроса как да си намерим хубава работа Бушандрова уточни, че самото понятие “хубава работа" е субективно понятие: “Някои хора го разбират като добре платена работа, но това не е непременно определението. Важно и възнаграждението, но то не е единственият мотиватор", каза HR-специалистът.

Самата Ирена Бушандрова работи в конкретна ниша – подбор на кадри за средни и високи управленски роли, предимно за български и мултинационални компании, които имат присъствие в България от известно време или пък за компании, които тепърва навлизат на българския пазар и търсят хора за своя управленски екип в столицата и страната: “Тъй като може да си представите производствените предприятия не са концентрирани само в столицата ни, а те са пръснати из цяла България, аз работя с клиенти в цяла България. Имала съм шанса и за проекти извън България да бъда водещ консултант или пък да участвам заедно с колеги", изтъкна тя.

За нея най-краткият и точен отговор на въпроса как да търсим се състои в две думи: фокусирано и проактивно. “Т.е. ние не чакаме някой да ни покани за интервю, да ни звънне, а проактивно, ежедневно, да проверяваме обявите в различните сайтове за работа, има достатъчно много информация в интернет налична в момента, проактивно се свързваме с нашата мрежа от контакти – хора, които могат да ни помогнат в процеса на търсене на работа, и заявяваме нашия интерес. Това е важи за ситуация, когато човек се е озовал без работа, може да е и в случай когато имаш работа, но не си мотивиран, не си доволен, и си се ориентирал към промяна. И през всяко положение трябва да бъдеш проактивен и фокусиран", съветва експертът в областта на Човешките ресурси.

Ирена Бушандрова препоръчва хората да потърсят контакт с познатите си, дори насърчава свои познати, които я търсят за  приятелски съвет да го направят: “Дори може човек да си набележи определени компании или сектори, може да се започне от по-голямата картина – сектори, които го интересуват. Ако например сте студенти и учите PR и маркетинг, и трябва да си намерите работа, било то временна или постоянна, няма значение, тогава ще се ориентирате, ще си извадите един списък с всички агенции в България PR, комуникационни агенти, маркетингови агенции, ще си ги проучите предварително. Ще видите имат ли обяви актуални на сайта или в интернет пространството, от там ще стесните фунията кои са ви интересни, може да не са всички от интерес за вас по една или друга причина", заяви тя в ефира на “Фокус". 

Ако търсещият работа има познати, които работят в някоя от тези компании, нека непременно се свържат с тях: “Попитайте: търси ли се при вас човек за временна работа, за стаж, за постоянна работа, нищо лошо няма да се използват контактите", казва Бушандрова.

След като търсещият работа направи тази подготовка и когато вече е демонстрирал проактивност, идва следващият етап – да си подаде по подходящ начин документите: “Това е от изключителна важност. Защото CV-то е вашата визитка, и в CV-то трябва да бъде написано професионално, да бъде истинно, т.е. да не се манипулират факти и информация вътре – да пише, че сте работил фирма "X“, а пък вие никога да не сте бил там" и уточни, че пазарът в България е много малък, хората се познават и това лесно се проверява. “Едно добре написано CV, ако си изисква CV на английски език, то се подготвя на английски език, ако има изискване за снимка – предоставя се снимка. Т.е. винаги информацията, която е поискана за да се подаде апликация за работа, трябва да бъде точно тази, която е като изискване зададена, не повече. Щом няма нужда от мотивационно писмо, не се изготвя мотивационно писмо, което обаче не означава, че ако сте поканен на интервю, вие не трябва да си направите предварителната подготовка за интервюто", предупреждава Ирена Бушандрова.

Неин практически съвет е, когато кандидатствате за работа, и то на няколко места, е в един екселски файл да опишете работодателите, където сте подали CV, кога сте го подали, за каква позиция. Бушандрова не пропусна и следващите стъпки: “Може да направите проактивно вие стъпка – ако има обявен имейл, нищо лошо няма да изпратите съобщение след две седмици – това показва вашия интерес към позицията и работодателите харесват такива хора, инициативни, проактивни хора, да попитате какво се случва с вашата кандидатура. Понякога в самата обява пише, че само кандидати, които са минали първата пресявка на база на апликацията на CV или някакви други документи, които се изискват, ще бъдат поканен на интервю – тогава няма нужда да го правите, да се интересувате какво се е случило с вашата кандидатура. Но отново повтарям, фокус и проактивност са двете ключови неща," категорчина е тя.

Когато човек проактивно търси работа, той трябва да проверява ежедневно сайтовете на компаниите, от които се   вълнува, също и в чужбина, ако става въпрос за работа извън България, също и за дистанционна работа, защото и това вече    е актуално. “Може човек да е базиран в България, а пък да работи по позиции, които са за друг континент, неговият работодател да е някъде извън Европа, напълно е възможно. Тогава отново следят се сайтовете, които са адекватни отново спрямо вашия интерес. Водещ е вашият интерес. Никой няма по-голям интерес от това да си намерите подходяща работа и хубава работа от вас лично", отбеляза още веднъж специалистът по подбор на кадри.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.07.2023 г.
0
 
 
Че кой идиот от народното събрание е чувал за тази дума! Единствения фокус там е да се намести и да краде както може и колкото може! Освен това фокуса е много относително понятие! И може точно нещата които не са на фокус, да са окаже че са фокуса на проблема!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: