Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добре познати имена и изненадващи завръщания
Автор: Самуил Иванов 23:20 / 08.05.2024Коментари (0)864
©
Регистрацията на листите за парламентарните и Европейските избори приключи на 7 май. Изненади не липсват. Наблюдават се размествания в част от листите и завръщания, докато знакови имена или отстъпват лидерските си позиции, или изобщо няма да фигурират в изборната надпревара на 9 юни.

Атанас Атанасов и Никола Минчев например не оглавяват нито една от листите. На последните предсрочни парламентарни избори Атанасов оглави листата на ПП-ДБ в Кърджали, той обаче влезе като депутат от 23 МИР-София, където бе втори в листата. Никола Минчев пък оглавява листите на ПП-ДБ за евровота. 

В ДПС Делян Пеевски за първи път застава начело на листата в Кърджали. Градът е определян като "Бастионът на ДПС". На последните избори там лидер за Движението бе Мустафа Карадайъ. В Сливен листата на ДПС се повежда Хюсеин Хафъзов, който през 2016 година напусна партията, за да се присъедини към ДОСТ. 

В Благоевград един срещу друг ще се изправят бившият председател на парламента Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и бившият регионален министър Андрей Цеков от ПП-ДБ. Листата на ДПС се оглавява за пореден път от председателя на партията Делян Пеевски, докато тази на "Възраждане" от номинираната за конституционен съдия Цвета Рангелова. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави листата на левицата в района, а от "Има такъв народ" залагат на досегашния председател на парламентарната група Тошко Йорданов.

В Бургас начело на листата на ГЕРБ-СДС застава Жечо Станков, срещу него ще се изправи бившият премиер Николай Денков. Севим Али оглавява тази на ДПС, "Възраждане" залагат на дясната ръка на Костадинов – Цончо Ганев, докато БСП и ИТН – на Петър Кънев и Ивайло Вълчев.

До момента листата на "Продължаваме промяната" в черноморския град, преди и по време на коалицията с "Демократична България", се оглавяваше от Константин Бачийски. Но той и оглавяваната от него партия "Средна европейска класа" обявиха, че няма да влизат в голямата коалиция отново в изборите за 50-ия парламент.

Битката в морската столица за ГЕРБ-СДС повежда зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той ще се изправи срещу Даниел Лорер от ПП-ДБ и заместник-председателят на 49-ия парламент Филиз Хюсменова от ДПС. Листата на "Възраждане" без изненади се повежда от Костадин Костадинов, докато БСП и ИТН залагат на Борислав Гуцанов и Тошко Йорданов.

Николай Радулов също ще се впусне в надпреварата в града. Той застава начело на листите на новосформираната партия на Радостин Василев "Морал, единство, чест".

В старата столица Велико Търново ГЕРБ-СДС залагат на Костадин Ангелов. Той ще премери сили с Люмила Илиева от ПП-ДБ. ДПС издигат председателя на Бюджетна комисия Йордан Цонев. "Възраждане", БСП и ИТН разчитат на Станислав Стоянов, Атанас Зафиров и Андрей Чорбанов.

За ГЕРБ-СДС във Видин битката ще се води от Росица Кирова, която е и заместник-председател в 49-ия парламент. ПП-ДБ залагат на Любен Иванов, който и понастоящем е народен представител. ДПС ще разчита на Иво Цанев, "Възраждане" на Вера Александрова, БСП на Румен Гечев, а ИТН на Милен Милчев.

Любопитно е, че депутатското място на Румен Гечев не е гарантирано. В последните два парламента левицата не може да осигури свой народен представител от района. Гечев обаче е втори в евролистата на БСП.

Във Враца листата на ГЕРБ-СДС се оглавява от Красен Кръстев, който е и областен координатор на ГЕРБ. ПП-ДБ залагат на Деница Симеонова. ДПС и "Възраждане" съответно на Валентин Тончев и Ивайло Папов, докато БСП и ИТН – на Генади Събков и Иван Клисурски.

Томислав Дончев ще води листата на ГЕРБ в Габрово. Там водач за ПП-ДБ отново ще бъде Явор Божанков. За ДПС и "Възраждане" лидери в областта ще бъдат Юсеин Вейселов и Ивайло Папов. За партията на Слави Трифонов лидер в листата е Димитър Гърдев.

В Добрич Деница Сачева застава начело на листата. Ивайло Мирчев пък ще води за ПП-ДБ. ДПС залагат на заместник-председателя на парламентарната група в момента Ертен Анисова. "Възраждане" ще разчитат на Константина Петрова, докато БСП и ИТН на Мая Димитрова и Александър Александров.

Досегашният евродепутат от ВМРО Андрей Слабаков ще поведе листата на партията в областта.

В Кърджали изненадващо завръщане за ГЕРБ-СДС прави бившият председател на парламента Цвета Караянчева – тя ще води листата. ПП-ДБ залагат на Радослав Милев, докато Делян Пеевски ще оглави листата на ДПС за първи път в т. нар. "Бастион". За "Възраждане" начело застава Георги Георгиев, а за БСП и ИТН Христо Проданов и Цветан Предов.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски ще оглави листата на ГЕРБ в Кюстендил. Там той ще се изправи срещу Георги Стамов от ПП-ДБ, Николай Златарски от ДПС, Димо Димчев от "Възраждане", Николай Кавараджиклиев от БСП и Снежа Траянска от ИТН.

В Ловеч Николай Нанков повежда листата на ГЕРБ-СДС. Тази на ПП-ДБ се оглавява от Искрен Арабаджиев. ДПС залага на Атидже Вели, "Възраждане" на Ивелин Първанов, който влиза на мястото на Николай Дренчев, който бе изключен от партията. БСП ще разчита на Ирена Анастасова, а ИТН – на Филип Станев.

В Монтана председателят на СДС Румен Христов ще оглави листата за ГЕРБ-СДС. Венеция Вецина ще бъде начело за ПП-ДБ. За ДПС Димитър Аврамов, а за "Възраждане" правното острие на партията Петър Петров. БСП залага на Велизар Енчев, а ИТН на Владимир Владимиров.

Бившият външен министър Екатерина Захариева ще е начело за ГЕРБ-СДС в Пазарджик. ПП-ДБ ще разчита на бившия заместник-министър на икономиката Ивайло Шотев. При последните няколко вота традиционно Пеевски водеше листите на Движението за областта, този път обаче тази задача е поверена на евродепутата Искра Михайлова. "Възраждане" залага на Стоян Таслаков. БСП и ИТН съответно на ексминистъра на енергетиката Драгомир Стойнев и Андрей Чорбанов.

В Перник Георг Георгиев ще води за ГЕРБ-СДС. За ПП-ДБ това ще направи не бившият вътрешен министър Бойко Рашков, както обикновено, а съпредседателят Кирил Петков. ДПС залага и тук на Искра Михайлова. "Възраждане" дава лидерската позиция на брата на изгонения Николай Дренчев – Димо Дренчев. В БСП това ще направи Борис Цветков, а за ИТН - Петя Димитрова.

За ГЕРБ-СДС листата в Плевен ще води Пламен Тачев. ПП-ДБ ще разчита на бившия министър на икономиката Богдан Богданов. ДПС избира Марио Рангелов, "Възраждане" – Ивелин Първанов, БСП – Георги Свиленски, а листата на ИТН се оглавява от партийния шеф Слави Трифонов.

В Пловдив град начело за ГЕРБ-СДС отново застава Бойко Борисов. Битката за града под тепета отново ще е спорна, тъй като Асен Василев оглавява листите на ПП-ДБ, на мястото на Никола Минчев, който води евролистата. Танер Али ще направи същото за ДПС. "Възраждане" ще разчита на Ангел Георгиев. БСП избира Иван Петков, докато Станислав Балабанов ще застане начело на листата на ИТН вместо Гроздан Караджов.

Ваня Григорова също ще бъде водач в Пловдив град за коалицията "Солидарна България". Радостин Василев пък ще води листата за своята партия МЕЧ.

В Пловдив – област Цвета Караянчева повежда листите за ГЕРБ-СДС. Тя влиза на мястото на Вежди Рашидов, който напусна и партията. Там ПП-ДБ отново залага на Богдан Богданов. ДПС на Рамадан Аталай, докато "Възраждане" на Кръстьо Врачев. За БСП и ИТН листата там ще се води съответно от Веска Ненчева. Това е и голямата изненада, тъй като до момента това правеше Манол Генов. За ИТН лидер е Станислав Балабанов.

В Разград ГЕРБ-СДС ще разчита на острието си Делян Добрев. ПП-ДБ поверява областта на Антоанета Цонева, докато ДПС на председателя на партията Джевдет Чакъров, който ще води и листата за евроизборите на Движението. "Възраждане" ще разчита на Ивайло Хъневски, докато БСП на Симеон Славчев, а ИТН на Тезджан Сабри.

В Русе мястото на Десислава Атанасова за ГЕРБ-СДС, която бе избрана за конституционен съдия в началото на годината, се заема от Бедрос Пехливанян. ПП-ДБ залага на Мартин Димитров. ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН съответно на Ализан Яхова, Златан Златанов, Иван Иванов и Драгомир Петров.

В Силистра начело за ГЕРБ-СДС застава Тома Биков, от ПП-ДБ – Богомил Петков, от ДПС отново Джевдет Чакърво. От "Възраждане", БСП и ИТН – Маргарита Генчева, Иво Атанасов и Емил Трифонов.

В Сливен листата за ГЕРБ се оглавява от бившия земеделски министър Десислава Танева. От ПП-ДБ издигат първи Татяна Султанова. В ДПС Хюсеин Хафъзов, в "Възраждане" Климент Шопов, в БСП и ИТН – Деян Дечев и Иван Кюуков.

В Смолян първи за ГЕРБ-СДС е Красимир Събев. За ПП-ДБ – Михаил Камбарев, за ДПС Хайри Садъков, за "Възраждане" Ангел Георгиев. За БСП и ИТН съответно Емил Хумчев и Борислав Пешев.

Битката за София и областта отново ще бъде оспорвана. В надпреварата за София град влиза Георги Георгиев – очакваше се водач да бъде бившият кмет Йорднка Фандъкова, която обаче и днес се появи на партийно събиране с Борисов. От ПП-ДБ издигат коалиционния лидер Кирил Петков, от ДПС Тимур Халилов. От "Възраждане" Цончо Ганев, а от БСП и ИТН - Христо Проданов и Павела Митова.

За 24 район София ще се борят Рая Назарян, съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Христо Иванов, Едиз Саидов от ДПС. Тук "Възраждане" залага на Петър Петров, а БСП на Георги Свиленски. ИТН избира отново Ивайло Вълчев.

В битката за 24 МИР влизат още Стефан Янев от "Български възход" и Тома Белев от "Зелено движение".

25 МИР София ще бъде отново изключително интересен. Там Бойко Борисов, Христо Петров, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов ще оглавят листите. За ДПС лидер ще бъде Станислав Анастасов.

Лидери в същия избирателен район са както Ваня Григорова за "Солидарна България", така и Васил Божков коалиция "Център".

В София област Младен Маринов ще оглави листата за ГЕРБ-СДС. Радослав Рибарски ще направи същото за ПП-ДБ. За ДПС лидер ще е Халил Летифов. За "Възраждане" Искра Михайлова, за БСП Драгомир Стойнев, а за ИТН – Александър Вълчев.

В Търговище бившият енергиен министър Теменужка Петкова повежда листите на ГЕРБ-СДС. За ПП-ДБ това ще направи Илина Мутафчиева. Джейхан Ибрямов е лидер за ДПС. Веселин Вешев за "Възраждане", а Йорданка Георгиева и Тезджан Сабри за ИТН.

Очаквано Делян Добрев е водач на листата за ГЕРБ в Хасково. Там той ще се изправи срещу Асен Василев от ПП-ДБ. ДПС избират Станислав Анастасов, докато "Възраждане", БСП и ИТН – Георги Георгиев, Атанас Зафиров и Александър Марков.

В Шумен листата на ГЕРБ-СДС ще поведе областният координатор Любомир Христов. За ПП-ДБ това ще направи Николай Денков. ДПС залага на Айсел Руфад, "Възраждане" отново на Веселин Вешев, докато БСП и ИТН на Борислав Гуцанов и Ивайло Костадинов.

В последния избирателен район – Ямбол – за ГЕРБ-СДС начело застава Димитър Иванов. За ПП-ДБ Мирослав Иванов, за ДПС Димитър Николов. "Възраждане" ще разчита на Никола Димитров, докато БСП на бившия външен министър Кристиан Вигенин, който е и водач на листите на левицата за Европейските избори. ИТН залагат на Александър Марков и тук.

Още по темата: общо новини по темата: 515
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: