Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар и пациент станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:14 / 30.11.2020Коментари (0)449
©
Пациент от Варна и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания "Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-"тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Иван Атанасов е професионален шофьор и е само на 42 години, когато получава инфаркт. Вследствие на инфаркта развива сърдечна недостатъчност. Мъжът не може да измине и 50 метра, без да се задъха. Неспособен е дори да отиде до магазина за хляб. Половината от пациентите след поставянето на диагнозата не преживяват и пет години. Но в медицината има напредък и днес, десет години от момента, в който е диагностициран, Иван се чувства добре, прави дребни ремонти вкъщи, сменя гумите на колата и се радва, че е полезен за семейството си.

Лекуващият му лекар – д-р Ирена Русинова, специалист-кардиолог в МЦ "Младост“ - Варна, споделя, че преди години възможностите за помощ на пациенти като Иван са били силно ограничени. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, той живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. "Нашият пациент подходи с пълно доверие към нас“, споделя д-р Русинова. А Иван Атанасов добавя: "Кардиолози много, но при нея се чувствам спокоен и сигурен, слушам я за всичко!“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърце
то не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област В. Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници във В. Търново са отчели 2869  хоспитализации по повод на СН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: