Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кръвният център на ВМА - най-модерният у нас! Мутафчийски: Ако вас ви няма, болницата е като дърво без корен
Автор: Цвети Христова 14:14 / 28.05.2024Коментари (0)1048
Тържествено бе осветен изцяло реновираният Център по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). Водосветът бе отслужен от отец Лъчезар от храма "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост" и от архимандрит Силуан от манастира "Света Петка" в село Бистрица. От болничното заведение съобщиха, че около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. 

Освен военните, наши посланици на живота, които застават зад благородната кауза, са стотици българи с големи сърца – пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, служители на различни компании, политици и други. За 30 години Кръвният център на ВМА отчита 130 000 кръводарявания – 52 000 под пагон и 78 000 "цивилни" кръводарители. Както вчера ви съобщихме, само за първите 5 месеца на настоящата година са извършени 3400 кръводарявания.

Има с какво да се гордеем, освен чисто битовите условия, подновена е и апаратурата на центъра. Но най-важното е, че през всички тези години не сме оставили неосигурен с кръв и кръвни продукти нито един пациент от ВМА и не само, защото сме подсилвали и много други болници в страната, подчерта проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS добави, че реновирането на Центъра съвпада с 30-ата годишнина от неговото създаване.

"Колеги, всички вие винаги сте били в светлината на прожекторите, при това денонощно. Ние – като активни лекари, знаем какво означава да имаме нужда от кръв и кръвни продукти – това обикновено са спешни и животозастрашаващи състояния и тогава се радваме на това, че имаме вас. Кръвният център е най-стратегическото звено във ВМА. Ако вас ви няма, болницата е като дърво без корен. Бъдете здрави и удовлетворени от мисията, която изпълнявате", каза Мутафчийски в своето обръщение към служителите на Кръвния център.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: