Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Вълчев: Нинова се хвали с мерки на Борисов!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:44 / 17.12.2021Коментари (0)385
©
Корнелия Нинова се хвали с отпуснатите средства по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. Програмата, която видно от наименованието ѝ, стартира през 2020 година, и тя няма никакъв принос за нейното одобрение и финансово осигуряване.

Това написа на страницата си във Фейсбук бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев. Ето и още от неговата публикация в мрежата:

Програмата финансира изграждането на 11 нови училища и 37 нови детски градини и ясли, надграждането на 36 училища и 52 детски градини и ясли. В резултат на инвестициите по програмата 35 училища ще преминат на едносменен режим и ще бъдат разкрити над 6000 допълнителни места в детските градини.

Разбирам склонността на Нинова да се хвали от първата седмица с нещо, в което няма никакво участие, и да пропуска всичко свършено преди нея. Такава е политическата ѝ култура и натура.

Ако обаче иска да направи нещо полезно за системата на образованието, респ. за децата и учениците, има прекрасна възможност точно сега да го стори, като защити и се пребори за повече средства за образование за 2022 година. Може да предложи да се увеличат инвестициите по програмата, тъй като те далеч не са достатъчни да преминат всички училища на едносменен режим и да се преодолее недостигът на места в детските градини и ясли. Необходими са още много средства за модерни кабинети, обновени спортни площадки, физкултурни салони и училищни дворове, повече дейности по интереси и спорт, по-качествена храна, компенсиране на инфлацията, намаляване броя на учениците в паралелките и децата в групите в детски градини, по-добра ресурсна, логопедична и психологическа подкрепа и др. Необходимо е също учителските заплати да продължат да се повишават и да се поддържат на нива над 125% от средните за страната, защото само тогава ще имаме мотивирани учители и ще успеем да привлечем в учителска професия ученици с по-високи резултати. Всички тези политики и потребности не могат да бъдат обезпечени с един бюджет, но ако образованието е приоритет, може всяка година да се надгражда.

Последните години това се правеше.

Тази година, за първи път от 8 години, се почувства, че образованието вече не е приоритет. Това отношение се вижда във внесената от служебното правителство актуализация, в която нямаше допълнително нито лев за образование. Допълнителни разходи от 1,8 млрд. и нула лева за образование. За съжаление тогава БСП не подкрепи предложението за предоставяне на допълнителни средства за предучилищно и училищно образование.

Видя се пренебрежително отношение към образованието и в публикувания наскоро от служебното правителство проектобюджет за 2022 година, който сега новото правителство и персонално вицепремиерът Нинова може да промени и да покаже положителното си отношение към образованието. Не съм оптимист, че ще го направи, но все пак се надявам. Досега не съм усетил у нея чувство за мисия да подкрепя и защитава системата на образованието. Слушал съм я предимно да спекулира с темата образование. Но вече е част от младата, умна, образована и иновативна промяна и може да ни изненада.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: