Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: Правителството да договори доставка на руската ваксина "Спутник V"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:07 / 26.02.2021Коментари (7)717
©
В декларация от името на парламентарната група на "БСП за България“ председателят на БСП Корнелия Нинова настоя Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксината "Спутник V“. 

Лидерът на левицата в парламента съобщи, че днес решението ще бъде  внесено в деловодството на Народното събрание и призова то да бъде включено в програмата на парламента преди неговото разпускане за изборите. В противен случай парламентарната група на "БСП за България“ ще упражни правото си да свика извънредно заседание.

Пълният текст на Декларацията от името на ПГ на "БСП за България“:

Уважаеми български граждани,

Правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците на кризата от Covid-19 – нито здравната, нито социалната, нито икономическата. А сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнението на ваксинационния план. 

Ситуацията е следната – България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 000 ваксинации, а 1/5 от имунизираните са получили втора доза от ваксините. 

Разбира се, далеч по-добре стоят нещата в другите европейски държави, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и държавите около нас – Сърбия, Турция, Гърция, където ваксинираните са четирикратно по-висок дял.

Преди два дни управляващите и Националният оперативен щаб зарязаха Националния ваксинационен план с неговите 5 фази и пуснаха свободно ваксините на "Астра Зенека“ за желаещите да се ваксинират. Извиха се опашки в София и в големите градове, където желаещите се наредиха рано от сутринта да получат тази ваксина. Разкрити бяха и денонощни пунктове, включиха се и личните лекари. 

Какво се оказа обаче впоследствие – няма ваксини. Хаос и некомпетентност в цялата държава. Карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксините.

Според европейските прогнози, ако правителството работи така по този въпрос, 70% от населението ни ще бъде ваксинирано през 2040 г. Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението ни, но и на икономиката и на стандарта на живот. Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си и ножиците между нас и тях ще се отворят драстично.

Както обикновено, и премиерът, и министри се оправдаха с чужди грешки. Скриха се зад гърба на Европа, накараха се на производителите на ваксини – в стар стил, все някой друг е виновен. Само че ето как стоят нещата е Европа и какво казват комисарят по здравеопазване и говорителят на Европейската комисия: по думите на Европейският комисар по здравеопазване държавите в ЕС като Унгария са в правото си да се снабдяват с ваксини, каквито преценят. Без да разчитат единствено на Европейската стратегия, която включва препаратите на "Файзер“, "Модерна“ и "Астра Зенека“. Ето какво казва говорителят на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с руската ваксина "Спутник V“: "Държавите от Европейския съюз имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на ЕК, но на собствена отговорност.“

И тук идва въпросът за отговорността. Смели държавници в Европа и света не се скриха зад чужди решения и поеха лична отговорност пред народите си. Нищо подобно не може да очакваме от нашия премиер, разбира се. Първият път, ако си спомняте, правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от народните представители да одобрим действия на правителството за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Спомняте ли си това решение на парламента от 3 декември 2020 г.?

Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви изключителна смелост в тази ситуация, ние поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание решение да се търсят допълнителни възможности за България като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V“, както направиха Унгария, Израел и Словения. 

Настояваме това решение да бъде разгледано преди разпускане на Народното събрание. Забавянето ще се отрази тежко. Приемането на това решение ще даде възможност желаещите доброволно да се ваксинират да имат достъп до ваксини и да имат право на по-широк избор. Това ще помогне на здравната система и на икономиката. Темповете на ваксиниране са условие за разхлабване на мерките, за възстановяване на работата на бизнеса, за повишаването на качеството на живот на българските граждани и за плавното възстановяване на България от кризата.

Днес решението се внася в деловодството на Народното събрание. Очакваме от ръководството му то да бъде спешно включено в програмата на парламента преди да се разпуснем за изборите. В обратен случай, ще упражним правото си по Правилника за дейността и работата на Народното събрание и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос. 

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Теб със Спутник ли те излекуваха във ВМА ма мършо кремълска ?
-1
 
 
АМА К**КО НИНОВА,ХАУСА ГО ПРАВИТЕ ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ.ТИ КОГАТО СЕ ЗАРАЗИ,ЗАЩО ТЕ ПРИЕХА В ВМА,А ТЕ ОТИДЕ В ДРУГА БОЛНИЦА.ВИЕ СТЕ ПОЗОР ЗА България.
-1
 
 
лайнарче,смени си *именцето*,че позориш отбора!Какво откритие,нещастник,тази ваксина е одобрена единтствено за употреба в рушландия,другите говеда си я купуват на своя отговорност!
+1
 
 
Боклук ти май нищо не схващаш.Казват ти ,че може да се договори както Хърватия,Унгария ,Сърбия и т.н. Те са на първите места в Европа.Спутник5 е откритието на века го казаха американците а не червени или сиви.
0
 
 
Нищо не ви пречи всички червени глисти да се натоварите на влака и да си отидете там,където ви влече- в русията,и там да се ваксинирате!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: