Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колко е трудно да се отиде в държава като Ирак, известен с конфликтите и вълненията си?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:38 / 13.01.2024Коментари (0)601
©
Колко е трудно да се отиде в държава като Ирак, известен с конфликтите и вълненията си? Отговор дава в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова пътешественикът Деси Иванова.

"Ирак е жертва на масово незнание и преувеличен страх, а всъщност е една държава с хилядолетна история и невероятно културно-историческо наследство. Не изпитвах страх, бях леко притеснена по-скоро от незнание какво да очаквам. Имаше хора, които ми казваха, че трябва да се съобразявам  с доста неща, които реално въобще не бяха проблем. Бих могла да кажа, че Ирак е едно много безопасно място“.

По думите й човек може да пътува в Ирак както сам, така и с придружаващ гид, като е добре да имаш контакт с местни хора, което пък се постига много лесно, защото всички иракчани са много приятелски настроени.

"Онлайн също има много източници. Аз ползвах една Фейсбук група, която препоръчвам – Iraqi Travellers Cafe, където има хора, пътували наскоро, които споделят съветите си, също и местни хора иракчани, които искат да общуват с чужденци,“ разказа тя, като сподели още, че със сигурност човек трябва да се съобразява и уважава местните традиции, но не трябва задължително да е с покрита глава и да носи традиционната местна женска дреха абая. "Има единствено два свещени града в Ирак – Наджаф и Кербала, където жените трябва да са покрити и да носят традиционната дреха, покриваща цялото тяло на жената – от косата до глезените“.

"Ирак е разделен на две: Федерален Ирак и Кюрдистан, - разказа още пътешественикът, - като интересното е, че Кюрдистан е много зелен и богат на природни ресурси регион. Столицата Ербил е изключително космополитен град, приличащ малко на Дубай – вижда се добрият стандарт на живот. Кюрдите имат коренно различна идентичност и определено живеят по-добре от иракчаните: имат собствен език, различна кухня, различни обичаи, доста по-добре приети са от света. Като цяло се смята, че Кюрдистан е доста по-безопасен от останалата част на Ирак“, обясни още тя.

Столицата на Ирак Багдат е град на контрастите – бедност и богатство са съчетани в неделима симбиоза.

"Хората бяха изключително дружелюбни и услужливи. Аз никога не съм изпадала в затруднение при възникнали проблеми – знаех, че мога да спра всеки един човек на улицата и да помоля за помощ, въпреки че не говоря техния език и те не говорят английски. В Багдат отседнах в едно иракско семейство безплатно – майка с един син и 6 дъщери – беше разкошно: готвиха за мен, грижиха се за мен, развеждаха ме из града. Традиционната кухня е предимно с месо. Едно от най-традиционните ястия се казва долма – сърми, само че те пълнят всякакви зеленчуци: и лук, и домати, които се готвят с много подправки, така че вкусът е коренно различен от това, което ние познаваме. Имаха една версия на нещо подобно на баница – кори, които се ядат с биволско прясно сирене, полети със захарен сироп“.

Ирак е голям производител на нар, като изключително популярен е сокът от нар, който може да се намери прясно изцеден на почти всеки ъгъл, разказа още Деси Иванова.

"Това е една от традиционните им напитки. Много популярни са всякакви напитки от пресни плодове, една от които е от черен лимон, чиято обвивка се изсушава и има вкус на кола“.

За пътешественикът да посети един от най-древните градове Вавилон е невероятно преживяване. Вавилон е огромен комплекс с останките на древните цивилизации, като интересното е, че целият град в древността е бил син – сградите са били облицовани в сини плочки, обясни още тя.

"Видяхме най-старата карта на света, където Вавилон е поставен в центъра на света. Репликата на Портата на Ищар и Алеята на процесиите са два от забележителните елемента на древен Вавилон. Интересно е, че всеки владетел е надграждал по нещо във Вавилон, дори Садам Хюсеин се е опитал да постави нещо там, което е довело до изваждането му от списъка на ЮНЕСКО“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: