Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Когато кантарът покаже 300 кг! Как жена свали 80 от тях за половин година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:39 / 07.03.2021Коментари (1)370
© Нова тв
Неотдавна нашумя случаят на Динка Бъчварова от Сливен, която тежеше над 300 кг, но успя да редуцира теглото си, в момента е 220 кг и продължава битката с килограмите. Това се случва с професионалната помощ на д-р Райна Стоянова - специализант по ендокринология и болести на обмяната към метаболитната клиника на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ", както и докторант по хранене и диететика (raynastoyanova.com). Потърсихме д-р Стоянова да обясни медицинския подход за връщане на здравословните килограми при хора с екстремно високо тегло. 

- Д-р Стоянова, как убеждавате пациентите със затлъстяване да започнат да се лекуват?

- Както моите колеги, така и аз, се стремим да обясним на пациентите си рисковете, свързани с наднорменото им тегло. Те често пъти казват, че свръхтеглото не им пречи и неглижират проблема си. Затлъстяването е свързано с много рискове за здравето и далеч въпросът не опира само до естетиката. Затлъстяването е метаболитно заболяване с характер на епидемия и е водеща причина за смъртност и инвалидизация в Европа и по света. То е основна причина за появата на заболявания като хипертония, дислипидемия и захарен диабет тип 2, предизвикващи сърдечносъдови усложнения, повишен риск от карциноми и висока смъртност. Ето защо, контролът на теглото има основна роля в управлението на сърдечносъдовите рискови фактори и последствията от тях. 

- Как помагате да отслабне младата жена от Сливен с екстремно тегло?

- Динка ме потърси преди около година и поради епидемичната обстановка и невъзможността да се придвижва, общуваме само онлайн. Преди години дамата е била пациент на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ", където работя в настоящия момент. Когато ме потърси, страдаше от лимфедем на краката с рани, от които не можеше дори да стъпва. Редукцията на теглото за нея както тогава, така и сега, е жизненоважна. Проведох преглед онлайн, назначих изследвания и впоследствие й дадох препоръки за медикаментозно лечение и диетотерапия. 

Оказа се, че има и хипофункция на щитовидната жлеза, която тя лекуваше с малко количество левотироксин, което увеличихме. За наличната високостепенна инсулиновата резистентност се поднови приемът на метформин. Поради екстремно високото тегло и дългата история в борбата с килограмите, трябваше да се обмисли приложение на медикамент, влияещ специфично върху рецептори, свързани с апетита и приема на храна. Решихме заедно, че на този етап е най-подходящ приемът на медикамент с централно действие, насочено е към зони от мозъка, участващи в контрола на приема на храна и разхода на енергия. 

Таблетките се приемат по схема и имат неприятни странични ефекти, но Динка геройски премина през тях и редукцията на тегло беше налице много скоро, а това от своя страна, още повече я мотивираше да бъде стриктна с хранителния си режим. Включихме и хранителни добавки, като фибри, витамини и пробиотици за преодоляване на евентуални дефицити, регулиране на перисталтиката и подкрепа на микробиома. С помощта на клиничния диетолог Кристина Вавура изградихме балансиран нискоенергиен хранителен режим и дадохме конкретни препоръки за храненето на пациентката. 

- Какви изследвания се правят на пациенти с екстремно високо тегло, преди да започне лечението?

- Затлъстяването е хронична болест, причинена от комплексно взаимодействие между генетични, метаболитни и фактори на околната среда (социални, културни, психологични, поведенчески и социални), водещи до дисбаланс между приема и разхода на енергия. Тези причини би трябвало активно да се търсят при оценката на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. Поради факта, че затлъстяването е хронична болест с пандемично разпространение, съвременният подход към тази болест трябва да бъде ориентиран към усложненията. 

Диагнозата се изгражда в няколко стъпки:

Антропометрична оценка;

• Клинична оценка за наличие/отсъствие на свързани със затлъстяването усложнения;

• Стадиране на тежестта на усложненията;

• Избор на превантивни и/или терапевтични стратегии, насочени към затлъстяването и специфичните усложнения

Назначават се лабораторни изследвания, минималният набор от които е: кръвна захар на гладно; липиден профил (общ холестерол, HDL и LDL-холестерол, триглицериди), пикочна киселина, креатинин, тиреоидна функция (TSH); чернодробна функция (чернодробни ензими). 

- Какъв тип хранене препоръчвате на хора с екстремно високо тегло?

- Хранителният режим, заедно с физическата активност, са двата основни компонента от цялостната стратегия за редукция на тегло.

Препоръчва се консумация на здравословни протеини и мазнини, зеленчуци, включително листни, горски плодове, ядки, варива, пълнозърнести храни. Дават се препоръки за консумация на комплексни въглехидрати, вместо рафинирани, т.е. храни с нисък гликемичен индекс, пред такива с висок индекс. Да се предпочитат храни с високо съдържание на фибри (баластни вещества), пред такива с ниско съдържание. Да се прочитат етикетите на храните, вместо да се вярва на търговската реклама.

Ограничава се консумацията на обработени храни с незначителна хранителна стойност, но богати на калории (сладкиши, бисквити, кексове, бонбони, пайове, чипс и други); напитки, съдържащи захар: безалкохолни, сокове, сметана.

Най-важното е калорийният разход да надвишава калорийния внос, за да се осигури ефективност на съответния хранителен режим. Подходящ хранителен режим при хора със затлъстяване може да се постигне чрез: намаляване на висококалоричните храни и напитки; намаляване размера на хранителните порции; пропускане на закуските между храненията; задължителна сутрешна закуска и избягване на нощните хранения; намаляване случаите на неконтролирано хранене и епизодите на прехранване.

Преди стартирането на препоръките за промяна в стила на живот, при всеки пациент следва да се оцени мотивацията му за това. Ограничението на калорийния внос следва да бъде строго индивидуално и съобразено с хранителните навици, физическата активност, придружаващите заболявания и предходните опити за редуциране на теглото. Балансираният хипокалоричен режим води до клинично значима загуба на тегло, независимо кои макронутриенти са ограничени. 

- Същият подход ли се прилага и при хора с граничен индекс на телесната маса 30, за да отслабнат трайно?

- Индексът на телесната маса (ИТМ) представлява отношение на телесното тегло(kg) към ръста (m)2 (ИТМ=телесна маса (kg)/ръст (m)2). Изчислението му изисква измерване на телесното тегло с точност до 0,1 kg и ръста на пациента, без обувки и с леко облекло. 

ИТМ има недостатъци, а именно не оценява разпределението на мастната тъкан (централно спрямо периферно и подкожно спрямо висцерално затлъстяване) и не може да отчете разликата между мастната и немастната телесна маса.

Метаболитният статус на хората с еднакъв ИТМ е хетерогенен и сред тези с наднормено тегло и затлъстяване могат да се разграничат рисково затлъстели и метаболитно здрави затлъстели, а сред тези с нормално тегло - здрави и метаболитно затлъстели с нормално тегло. Хората с наднормено тегло и граничен ИТМ около 30, също следва да бъдат оценени и лекувани, според статуса им. 

- Как се лекува инсулиновата резистентност?

- Инсулиновата резистентност е компонент на метаболитния синдром и се състои в това, че тялото секретира достатъчно или по-високо количество инсулин, но той не може да бъде усвоен от клетките и тъканите заради резистентност на инсулиновите рецептори. Това води до неправилна обмяна на въглехидратите, защото инсулинът е един от хормоните, които участват в утилизацията на въглехидратите от клетките. Невъзможността въглехидратите да се метаболизират, води до тяхното превръщане в мазнини и до натруването им в тялото. Това е един от патофизиологичните механизми на напълняването, особено на висцералното. 

Първата стъпка от медикаментозната терапия на инсулиновата резистентност е прилагането на метформинови препарати. Повишаването на мускулната маса и мускулното съкращение е един от естествените начини за справяне с инсулиновата резистентност, споделя д-р Стоянова в интервю за сайта zdrave.to.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И днес вече тежа 215кг.продължавам да се боря и дано да стигна до100- 150кг
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: