Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Княгиня Калина: Чувствам се горда, когато виждам обичта на българите към баща ми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:01 / 31.01.2021Коментари (5)839
© ¡Hola!
След 12 г. в Мароко княгиня Калина и съпругът й Китин Муньос се сбогуват със своя оазис, за да се установят в България при цар Симеон II. Това се случва малко след като българското правителство върна техния частен дворец “Царска Бистрица", откъдето княгинята има много хубави спомени. Тя смята да се отдаде изцяло на музея в резиденция "Враня", който баща й отдавна мечтае да превърне в музей на третото БЪлгарско царство.



- Бяхте щастливи в Мароко. Какво ви накара да вземете това решение и да смените своето местожителство?


- Обичта ми към моя баща, царя, обичта ми към България и това колко щастлив се чувства синът ми в страната, в която е роден.

- Прекарали сте 12 години в Мароко, където отивате, когато вашият син е едва на една година. Какви спомени ще запазите оттам?

- Синът ни беше почти на две години, когато пристигнахме в Мароко. Имам спомени от повече от десетилетие. Едно от най-хубавите преживявания, които сме имали там, беше номадският фестивал “Мосем Тан Тан", който имахме възможността да съпреживеем заедно с 35 номадски племена от Сахара. Фестивалът, който представя традициите и творчеството на тези номадски племена, беше съживен от Китин като посланик на ЮНЕСКО и това се случи благодарение на крал Мохамед VI. ЮНЕСКО обяви фестивала за световно културно наследство.

Като професионален ездач имах щастието да участвам в национални и международни състезания в цялата страна. Също така предложих на краля като кандидатура за обект на световното културно наследство да бъде предложена традиционната демонстрация с коне, имитираща бойни действия - Tbourida, и това също беше осъществено. Но без съмнение най-удовлетворяващото от нашето пребиваване в Мароко бе да видим как синът ни говори и пише на арабски. Има много преживявания, които ще нося със себе си завинаги.

- Вашият живот винаги е бил белязан от приключения - сфера, в която Китин е експерт. Кое е най-голямото приключение в живота ви?

- Не бих могла да посоча само едно приключение. Сега например сбъдвам една моя мечта, връщайки се в България, където се омъжих и родих сина си. И съм много щастлива от факта, че, ако е рекъл Господ,  Симеон-Хасан ще учи в България.

- Освен това смятате занапред да прекарвате повече време в Мадрид, където имате семейство и приятели. Значи ли това, че имахте нужда да се върнете към корените си?

- Животът между две държави е обогатяващо преживяване. Харесваме много Мадрид и искаме синът ни да опознае Испания. Корените ни са дълбоки и здрави.

- Имате отлични отношения с крал Мохамед VI. До такава степен, че единственият ви син е кръстен на неговия баща. Сигурно ще ви липсва?

- Исках да го нарека Симеон-Хасан в чест на приятелството между крал Хасан II и баща ми цар Симеон II, и разбира се, поради привързаността, която изпитвам към крал Мохамед VI от дете. Уверявам ви, че ще ни липсва много.

- Вижда се, че имате много дълбока връзка с вашия баща цар Симеон II и освен това сте единствената дъщеря в семейството. Как бихте ми описали вашите взаимоотношения?

- Възхищавам се, обожавам и страшно обичам баща си. Един поглед между нас е достатъчен, за да се разберем.  Баща ми е млад по дух и ме разбира много добре. Винаги е бил моята голяма подкрепа. Когато се разхождам с него в България, се чувствам горда, виждайки обичта и уважението на българите към него.

- Тези дни получихте добрата новина, че след много години българското правосъдие е върнало двореца “Царска Бистрица", принадлежащ на вашето семейство. Какво означава това за вас?

- В двореца “Царска Бистрица" се омъжих, изживях бременността си и също така там израсна Симеон-Хасан през първите си две години. Обичам да се губя в тези гори, да обикалям планините, яздейки, да посещавам Боровец и Самоков, за да видя пазарите, улиците, хората...

- Разбирам, че ще работите в музея, който баща ви е основал в България и на който той вече е направил неколкократни дарения от свои вещи. Каква ще бъде вашата работа?

- Музеят е инициатива на баща ми. Посетих го заедно с доц. д-р Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна", който върши чудесна работа. Искам да направя всичко възможно, за да стане международно известен: работя по проектирането на виртуална обиколка на двореца музей “Врана" и със съгласието на царя подготвяме специална зала с нови технологии.

- Винаги сте били оригинална жена с уникален стил. Откъде черпите вдъхновение за тоалетите си?

- Не се вдъхновявам от нещо специално, по-скоро зависи от душевното ми състояние.

- Вие сте страхотен ездач и спортистка. Предполагам, че ще продължите с тези занимания и във вашия нов живот?

- Тренировките са част от живота ми, също толкова важна, колкото дишането. Като ездач, разбира се, продължавам с конете, но имам и десет кученца, две котки, магаре и два коня, тренирани за скачане на препятствия. Спасих костенурки в гората на Дарес Салам и се грижех за тях в градината у дома, след което ги пуснах обратно в дивата природа. С Китин си сътрудничим, обединявайки усилията си с фондация Falcao Uno Sea Project, която се бори с последиците от катастрофата, която се случва с морската фауна в Средиземно море. Целта е да се помогне на морската фауна, фатално ранена от човешката дейност. Например чрез лекуването на морските костенурки, събирането на изоставени рибарски мрежи или почистването на морското дъно от пластмаса.

- Какви са мечтите ви занапред?

- Да наблюдаваме как синът ни расте в България и да продължаваме да пътуваме заедно с Китин на експедициите му.

- Със съпруга ви сте страхотна двойка от дълго време, нещо, което се смята за голям късмет. Къде е разковничето за това времето да не влияе на отношенията ви?

- Няма разковниче, само любов и уважение. Да обичаш, означава да искаш най-доброто за човека, когото обичаш.

- Кой е най-добрият съвет, който бихте могли да дадете на детето си?

- Да слуша сърцето си, когато избира житейския си път, да бъде дисциплиниран и да бъде щедър с другите.

- Къде чувствате, че е вашият дом?

- България и Мадрид. Но където и да отида, се чувствам добре.

Интервюто е на Беатрис Кортасар, от испанското списание “HOY CORAZON"

Калина Сакскобургготска е пето дете и единствена дъщеря на последния български цар (1943 – 1946) и министър-председател (2001 – 2005) на България Симеон II и царица Маргарита. На 26 октомври 2002 Сакскобургготска сключва брак с испанския мореплавател Антонио "Китин“ Муньос Валкарсел. Бракосъчетание е извършено от софийския и пловдивския (католически) епископ Георги Йовчев в двореца "Царска Бистрица“ в Рила. На 14 март 2007 г. на двамата се ражда момче – Симеон-Хасан Муньос.


Още по темата: общо новини по темата: 2343
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
След като загуби делата впсъда защото имотите са били държавни а не на дядо им изведнъж имотите им ги подариха от народното събрание.Защо ли.Царят беше голяма работа докато не го видяхме колко струва.
+2
 
 
никой не ви иска в България !Баща ти направи най голямото предателство в историята на България!
+2
 
 
Не че нещо ама....никой не може да те орезили така,както собствената ти глупост. ба*ти мумията!
+1
 
 
Върнаха го, сега ще го продаде на сивите кардинали.... И ще изникне ново кварталче на София... ХАХАХА.... По 1500 еврака на квадрат..... И моме калино след 3 години ще има малка спретната къщурка на Малдиви или където сърце и иска.... Болия я уя нея за обичта към баща и..... Мазните подлоги на Хитлерррр, който ни въведох във войнатааа.. Тази трябва като ЛЕВСКИ, ДА СЕ ОБЕСИ ДО НДК, и който минава да се изсерее на тиквата и..... Заради Ферди, Борката и Симо, България вече няма да види бял ден...., поне още 20 поколения.....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: