Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Карлово: Преговаряме с МЕ да поеме сметките за електричество на пострадалите от наводнението
Автор: Цвети Тончева 15:44 / 12.12.2022Коментари (0)314
© Facebook
Няма бедстващи хора от пострадалите от наводнението села в Карловско, съобщи за Агенция "Фокус" кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов

"Може да звучи парадоксално, но е факт, че хората от трите населени места са най-снабдени с дърва, всички имат електричество и вода. Тези, които имаха проблем с къщите, са настанени във фургони. Раздадохме няколкостотин хиляди литра бутилирана вода, раздадохме консервирани храни от държавния резерв и от помощи", посочи кметът по повод днешния протест в Подбалканието.

"В усилени разговори сме с Министерството на енергетиката да бъдат поети и сметките за електричество през отоплителния сезон за пострадалите от първа, втора и трета група, които са 217 семейства", каза още кметът.

"И още нещо - повече от 65-70% от пострадалите си получиха даренията, които са събрани до момента при нас. През следващите 10 дни ще го получат и всички останали, които са в списъците и които са одобрени от Обществения съвет. БЧК също ще раздаде на пострадало семейство по 940 лева допълнително", каза още Кабаиванов.

Според кмета, протестите днес са били инициирани от определена партия, тъй като след по-малко от година са кметските избори. Тези хора са били видени и на протеста. "Видях на протеста един народен представител, видях и общински съветници и всичките те са от една партия. Но се обърнаха с гръб към камерите, за да не ги снимат".

"Не може да се започне възстановяване, докато не се разчисти всичко, каквото е правено досега. Следва пълно възстановяване, за което общината има изготвен план. Повечето от дейностите са финансирани, но има и такива, които ще чакат финансиране от държавата", посочи Кабаиванов.

"Изкарали сме над 3 милиона кубически метра инертен материал, 7 хиляди кубика дървен материал, почистили сме над 30 улици, 400 двора на имоти, нямаше ток, вода. Възстановявали сме със собствени сили над 6 км водопроводи. Няма как, когато разчистваш и да асфалтираш. Това нещо технологично няма кой да го допусне.

На 2 декември приключихме с дейностите по разчистването. Междувременно вече обявихме процедури по Закона за обществените поръчки за изграждане на нови речни корита в Каравелово, Богдан и Слатина, мостови съоръжения, улици. Започнахме основен ремонт на два пътя, които минават през засегнатите места. Това са Богдан –Московец и Богдан – Войнягово. Това са общински пътища, започнахме с подмяна на водопроводи.

До края на годината предстои да поставим временен мост на Татлъ дере в Каравелово, да възстановим изцяло уличното осветление, което в определени участъци от селата липсва, защото над 280 стълба бяха паднали. И до края на годината трябва да изберем изпълнител за основния ремонт на детската градина в Каравелово. Провеждаме всички процедури по Закона за обществените поръчки.  Имаме 30 улици да възстановяваме, 21 моста, 4 речни корита, всичко това иска време - да се избере изпълнител, той да изготви проект, който да се съгласува. Как се прави мост и речно корито, ако нямаш проект, който не е съгласуван? Това не може да се прави на бригадирски начала", каза още кметът на Карлово.

"Понеже чух, че доброволците били възстановявали мостове, искам да ви кажа, че с изключение на 3-4 фирми, всички други, които бяха на терен, бяха организирани от общината и държавата и на всички вече е заплатено. Да, изключение правят  някои общини, които си изпратиха техника безвъзмездно. На всички други работата е заплатена.

Финансирането за една част от възстановителните дейности е осигурено. По нея правим процедури и възлагане. Останалата част ще я очакваме от Междуведомствената комисия през 2023 година. Уведомил съм за нашия план областния управител на Пловдив, оттам нататък очакваме финансиране. Като имаме финансиране – работим. Като няма, дори и да има избран изпълнител и проект, ние не можем да направим нищо. Аз съм убеден, че държавните институции ще финансират възстановяването, което още първите дни след като видяхме колко голям е фронта на поражението, никой не е обещавам, че за три или шест месеца ще ликвидираме последиците. Казахме, че до три месеца ще разчистваме и след това най-малко една година ще възстановяваме, тъй като става въпрос за над 30 улици, за 7 пострадали населени места, като най-тежко от тях са три, 21 моста и 18 км общински пътища", добави карловският кмет д-р Емил Кабаиванов.

Още по темата: общо новини по темата: 86
01.09.2023 »
10.04.2023 »
27.01.2023 »
28.11.2022 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: