Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Клиенти бесни заради цените в заведенията по морето: Намалиха им ДДС-то, но сега е още по-скъпо!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:02 / 19.08.2020Коментари (124)518
© Plovdiv24.bg
От началото на лятото и особено след 1 юли, когато ДДС върху продажбите в заведения за консумирана на място храна и безалкохолни напитки бе намалено от 20 на 9%, социалните мрежи бяха залети от шокиращо високи сметки от ресторанти. Супа от 9 лева в заведение от нисък клас и малка минерална вода - 3 лева бутилката, са само част от примерите.

В понеделник НСИ разпространи данни за инфлацията, от които излезе, че през юли - точно месеца, в който ДДС бе свалено, ресторантьорските и хотелиерските услуги са поскъпнали с 2 на сто.

“Не може хамбургер с кюфте от 2 лв. да се продава в заведение за 12, нали е криза и нямат клиенти, защо не се съобразят?" Това негодува пред “24 часа" Калоян Денков, редовен клиент на една от варненските бирарии. “Свалиха им ДДС-то, намалиха персонала наполовина, на всичкото отгоре ползват все по-нискокачествени продукти. Защо цената скача?", пита той.

Миналата година той е ял същия бургер с два лева по-евтино, разказа мъжът. “Е, как да продкрепим местния бизнес, като се опитват да ловят риба в мътна вода", гневи се от своя страна 25-годишната Ася Томова, чест посетител на нашумелите открити нощни заведения в града. Там малката доза чуждестранен концентрат върви от 10 до 15 лв. в зависимост от марката.

“Спрях да пия кафе по заведения, вземам си от автомати или си пия вкъщи. Какво е това, преди беше от 1,50 до 2 лв., сега скача до 3,50, на какво отгоре", коментира Деян Стоименов, адвокат, чийто офис е в центъра на града и често пие кафе с клиенти на заведение. Легенди се носят за супи по осем лева и порция агнешко по 14-15 лв., и то не в луксозни, а в непретенциозни ресторантчета в близост до морето, коментират още клиенти.

На юг по морето е същото, независимо че там това лято не страдат от такава липса на туристи както по Северното Черноморие. В къмпинг “Градина" цената на кафето в заведение от среден клас е 3,50 лв., а ако е с мляко, цената му стига до 4. На плажа цената на фрапе варира между 5 и 6 лева. Цените на храните също са доста високи.

“Всички примери, които давате, са все от морето. Тази година сезонът там започна на практика в началото на юли, а винаги в началото на сезона цените в заведенията там са по-високи", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

“На морето колегите разполагат само с 45 дни, за да избият инвестициите си и естествено, там цените са по-високи. След като чух данните на статистиката, обиколих цялата “Витошка" в София да разпитвам колегите и се оказа, че никъде никакви цени не са променяли", каза още той.

Според него никой в бранша не е обещавал, че като се намали ДДС за заведенията, цените там ще намалеят, въпросът бил храната да не поскъпва и според него тя не е поскъпнала. Антикризисната мярка бе допълнена по-късно и от сваляне на ДДС върху бирата и виното, което влезе в сила от 1 август.

Това също според председателя на асоциацията е мярка, която просто ще намали фалитите на винопроизводителите, тъй като по негови данни продажбите на винарните за сектора на заведенията това лято е с 40-45% спад в сравнение с миналото.

“При нас в заведенията спадът на оборота е 50% средно за страната. По Южното Черноморие може би ще достигнат оборотите от миналото лято, но на север положението е трагично", каза още той.

Данни от Бургаско обаче също показват, че и там в заведенията се стремят да компенсират спада на туристи, като надуват цените.

Ако през август 2019 г. хамсията вървеше около 4-4,50 лв., сега под 5 лв. почти не се намира дори в най-обикновените капанчета, казват пловдивчани, отседнали в Созопол. Цацата твърдо вече е над 3 лв., сафридът също е безбожно скъп и не пада под 9 лв. за порция от 200 грама, независимо къде се поръчва.

С изключение на Бургас, където цените са сравнително поносими, по курортите кръчмарите и не помислят да свалят цените. Продължават да работят на принципа “ден година храни", но още по-настървено, за да избият загубите от пролетта заради коронавируса. Затова въпреки полупразния Слънчев бряг българите предпочитат да отсядат в апартхотели, оборудвани с кухни, за да си приготвят храната, вместо да се охарчват по заведения.

“С продукти за 30 лв. от супермаркета ще се нахраним цяло семейство, докато в заведение с толкова пари плащаме вечерята за един човек", казва семейство на средна възраст от София, резервирало за първи път хотел в Слънчев бряг. Докато заведенията там са полупразни, магазините за хранителни стоки пращят от народ особено сега, когато българите са мнозинството от посетителите в курорта.

Цената на традиционната българска скара също не е мръднала надолу от миналото лято. Кюфте и кебапче под 2 лв. вече не се намира, шопска салата в сезона на доматите и краставиците в обикновена кръчма под 6 лв. си е направо евтино за морето. Не е мръднал и алкохолът особено вносните питиета. Повечето кръчми и барове закръглят малкото уиски на 5 лв., а узото на 4 лв., а миналото лято и двете напитки бяха с 1 лв. по-евтини. “Язък, че това лято намалиха чадърите - сега спестените пари от сянката ще ги дадем за храна", казват туристи.


Още по темата: общо новини по темата: 299
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Затова има отлив от ЧЕРНОМОРИЕТО и няма да се съвземат скоро !! ОТ АЛЧНОСТ !!!
0
 
 
Направо не мога да повярвам какво чета !!!Абе , хора , сериозно ли ви е такова отношението ?! Давате ли си сметка, че отблъсквате клиентите ?! Ами , ако това с корона вируса продължи и догодина и няма чужденци ?! Тогава какво правим , умираме прави , защото нашенци няма да ни стъпят ! Направо съм изумена ! Като не ви се занимава с туристи , намерете си работа , която ви допада и работете и не прогонвайте българите , сега беше момента да ги накараме да се завърнат , а не да се кефим на ония от Столипиново ! Абе , вие нормални ли се ,бе ?! От кога така , от кога тази злоба и това отношение към собствените ви сънародници ?!
0
 
 
Всички големи приказки за ДДС че е намалено с 11% ,а някой случайно да спомена че прага на осигуровките на работниците в този бранш се вдигна 30% ?
0
 
 
Цените в заведенията по морето са почти същите както навсякъде в страната! Като Ви е скъпо си се хранете вкъщи!
0
 
 
Никой не е обещавал ниски цени само по ниско ДДС.Пак далавера .Май не разбирате
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: