Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Казаха откъде идва огромната драма между Радев и Борисов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:06 / 26.02.2021Коментари (4)491
© БГНЕС
По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя да наложи специфичния си политически стил. Така че българите да свикнат с него. Това коментира в интервю за "Фокус" политологът Първан Симеонов.

,,Трудно ми е да синтезирам в няколко изречения, но един е основният въпрос в края на третия мандат на Бойко Борисов: дали българският политически процес в последните години стана такъв, защото Борисов повлия със стила си, или обратно - българският обществен живот, народът, респективно и българският политически процес са такива, няма как да бъдат по-различни, и просто в лицето на Бойко Борисов си намериха майстора, както народът е казал. Смятам, че Борисов даде каквото е в състояние да даде на българския политически живот. Личното ми убеждение, като гражданин, а не като политолог, е, че на България вече е нужен друг стил на управление, малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно'', споделя Симеонов.

По думите му в момента нямаме управление, имаме следване. Борисов не управлява обществото, той го следва. Борисов не налага, той балансира. Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен нов стил на управление, който е малко по-стратегичен с дългосрочно целеполагане, а не толкова ден за ден, както сега, може да срещне отпор от самите българи. Защото не смята, че българите сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави реформи, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията, да затяга колана, аргументира вижданията си политологът Симеонов.

Според него Борисов допълнително някак си демобилизира обществото, защото то се е научило, че всичко, което поиска, може да получи тук и сега.

Понякога голямото лидерство е да можеш да казваш не, да кажеш на хората – сега ще е трудно, за да може за поколенията да е по-лесно. Страхувайки се за рейтинга си, Борисов не може да направи това. Кажи-речи цяло едно поколение в България е социализирано с идеята, че така се прави политика. Не съм сигурен, че така се прави политика, но след Борисов не съм и сигурен, че българите биха понесли друг тип политика, смята още Първан Симеонов.

По неговите думи за Бойко Борисов президентската роля би била най-сладката - като бенефис на политическия му живот. 

"Първо, че ще е бенефис на политическия му живот, второ това е слава без отговорност. От сутрин до вечер ще може да обикаля и да реже ленти, а никоя отговорност няма да е негова. Знаете, че в България президентските правомощия са главно церемониални и имат отношение към външната политика, нещо, което се услажда на Борисов. Но Радев е доста силен кандидат. Тук Борисов ще се опитва по някакви обходни пътища, евентуално с вариант БСП да подлее вода на Радев, ДПС да бъдат примерно пуснати частично във властта, а после да помогнат за президентските избори. ДПС много открито, още преди протестите лятото, предлага своята формула и му казаха – слизай, имаме по-добра формула и за теб има място в нея по един или друг начин. Но... Борисов може да бъде добър като президент, но в момента е слаб като кандидат за президент“, коментира още Първан Симеонов.

Той коментира и отношенията между Борисов и Радев, при все че постоянно има сблъсъци по различни теми между институциите.

"Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там идва огромната драма между Радев и Борисов, освен всички лични и символни проблеми между двамата генерали. Просто Радев не е по сметката на Борисов и на ГЕРБ“, коментира Симеонов. По думите му това означава, че ще има сражение.

"Дали Борисов лично би излязъл в тази битка, той трудно би влязъл в сражение, за което знае, че може да изгуби. От днешна гледна точка сравнението в рейтинга на двамата е изцяло в полза на Радев. Но да не забравяме фактора ДПС, който евентуално би могъл да помогне на кандидат на ГЕРБ, било то и Борисов. Това обаче са абсолютно ранни сметки. Първо трябва да видим резултата от парламентарните избори“, допълни Симеонов.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Драма няма. Има факти. Единия управлява и върши работа ,а другия само критикува ,вечно намусен и недоволен и взима 15000 лв.народна пара.
0
 
 
Хубаво щеше да е да не се профанизира коментара, а с един технически адекватен реализъм, да се констатират пропуските от престъпната немърливост и престъпната некомпетентност (бел. ред. юридическата терминология) и да се създаде така нужната, упомената стратегия в управлението!
+2
 
 
Ето един много-точен коментар от форумите: " …..Какво ще направите със служител, на който месечно плащате 15 000 лева заплата, а той върши толкова работа, колкото президента Радев , а на всичкото отгоре ОЛАФ и главния прокурор ще го разследват?....."
-2
 
 
Нищо не може да ти разбере човек.Борисов но не Радев .Радев но без Бсп .Кой тогава да е мин.председател .Нов човек на 75 г като в САЩ.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: