Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Карастоянова: Преди 7000 години на днешните български земи са живели лъвове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:55 / 29.03.2024Коментари (0)952
©
При разкопки на римска пътна станция в близост до София миналата година открихме почти изцяло запазен скелет на камила. В Европа до момента няма друг толкова добре запазен скелет от този период. Това каза археозоологът от Националния природонаучен музей при БАН д-р Надежда Карастоянова в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

Останките са изпратени в специализирана лаборатория за изотопни анализи в Норвегия, които ще дадат информация за произхода на камилата, допълни тя. След това находката ще бъде експонирана в Националния природонаучен музей.

Д-р Карастоянова обясни, че археозоологията е науката, която изследва животинските останки, открити в археологически обекти, и връзката между човека и животните. Тя дава информация за процеса на одомашняване на животните от човека, за ловуването през различните периоди, както и за произхода на видовете.

Археозоологията, както и палеоботаниката, се явяват спомагателни науки за археологията. Изследването на останките от животински и растителни видове, открити по време на археологически разкопки, дава изключително ценна информация за палеоклимата и условията, при които са живели хората в съответните периоди. "Може да се направи една страхотна реконструкция на периода. Всичко е от значение, всичко трябва да се събира и изследва“, обясни д-р Карастоянова.

При археологически разкопки, наред с голямото количество керамичен материал – останки от използваните в бита съдове, обикновено се открива и голямо количество животински останки, предимно от консумацията на животни. Обектите без костен материал са много малко, допълни археозоологът.

Заедно с проф. Николай Спасов те доказват, че на територията на днешните български земи още в епохата на неолита са съществували елени лопатари. "Имали сме местен подвид, който в момента се доказа и генетично. Преди една седмица излязоха две статии в престижни генетични списания, които цитират нашата статия и потвърждават нашата теза, че имаме местен подвид в България“, похвали се д-р Надежда Карастоянова.

Изследването на животинските останки доказват съществуването на лъвове на териториите на днешните български земи още от времето на неолита, т.е. преди 7000 години. "Те са били ловувани и консумирани, тъй като по останките има следи от рязане и разфасоване“, обясни археозоологът.

Има исторически данни от различни древногръцки автори, които също говорят за лъвове, живели на териториите на Мизия и Тракия. Те са били подобни на африканските лъвове, обясни д-р Карастоянова. До момента няма преки доказателства за съществуване на лъвове през средновековието.

В момента д-р Надежда Карастоянова работи по статия, посветена на разпространението на лъвовете в периода на халколита. "Имаме един много интересен човешки скелет от един некропол, при който най-вероятно се касае за човек, нападнат от лъв и оцелял след него, при което са останали белези по черепа му. Няколко години след това е починал“, разказа тя.

Според д-р Карастоянова най-интересното и екзотично животно, живяло на територията на днешните български земи, е турът. "Това е диво говедо с огромни размери. От него произлизат всички породи домашни крави. Преди 8000 години те са били одомашнени от хората в Мала Азия и от там започва разселването им към Балканския полуостров и Западна Европа. Хората, които са мигрирали от там, са водели със себе си и одомашнените животни. Генетични изследвания показват, че по нашите земи също е имало одомашняване на тези животни. То се е случвало по едно и също време на различни места“, разказа тя.

Има доказателства, че хората в Мала Азия започват да отглеждат кучета като домашни любимци още преди 10 000 години, допълни д-р Карастоянова.

Екипът археозоолози от Националния природонаучен музей организира Международна конференция за средновековна археозоология. "Това ще бъде първата в България конференция по археозоолгия въобще. Тя ще се проведе от 2 до 6 октомври. Ще дойдат хора от цял свят“, обяви д-р Надежда Карастоянова.

Калина Свежин






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: