Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Калинка" в правителството на Орешарски ни забърка в грандиозен скандал
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:10 / 31.12.2013Коментари (7)1339
©
Нова политическа бомба ще избухне в краката на управляващите за ЧНГ и ще даде заряд на позамрелите протести, кълнат се врели и кипели в административните дела. Български служители на европарламента издадоха, че зам.-шефката на Фонд "Земеделие" Виолета Александрова е влязла в полезрението на ОЛАФ заради тежък конфликт на интереси.

Въпреки че е държавен чиновник, тя незаконно е регистрирала консултантска фирма "М енд В Консултинг" ООД за писане на европроекти, която само за 2013 г. е усвоила над 4 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", съобщава "Флагман".

Европейската служба за борба с измамите вече подготвяла официална нота до премиера Пламен Орешарски и до главния прокурор Сотир Цацаров. В документа се отправяли остри питания как е възможно лице, отговарящо за разпределението на субсидиите в земеделието, да прибира тлъсти европейски пачки само няколко месеца преди да встъпи във висшата длъжност "Заместник изпълнителен директор на Фонд "Земеделие". И това не е всичко.

Според същите източници, в ЕС били неприятно изненадани, че Александрова съжителства не с кой да е, а с прекия си началник - шефа на фонда Мирослав Николов, което поставяло под съмнение принципите на обективност при вземането на решения от страна на двамата. В подготовката на критичното писмо, европейският антикорупционен орган дори е цитирал чл. 2 на нашенския закон за конфликт на интереси където ясно е записано, че "Конфликт на интереси възниква когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба".
Явно наистина във Фонд "Земеделие" тълкуват нормативната уредба доста широко, защото на върха на структурата, натоварена да управлява парите на родния и европейски данъкоплатец, е кацнала поредната "калинка" в лицето на зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. За разлика от предшественичката си Калина Илиева, тя е доста по-оправна, издадоха колегите й по бюро. Денем Александрова решава съдбите на родните земеделци и от благоволението й зависи кой ще получи субсидии и чий дългогодишен труд ще отиде по дяволите.

Междувременно новата Калинка върти частна фирма за писане на европроекти и само преди половин година е спечелила проект за ремонт на централната градска част на Пазарджик. Най-скандалното е, че Александрова плете машинации току под носа на земеделския министър Димитър Греков и на премиера Пламен Орешарски. Не е ясно кой е височайшият покровител на фаталната дама и дали той подозира колко "кадърен" специалист е настанил в една от най-критичните и отговорни структури на държавата.

Биографичните данни на страницата на ДФЗ показват Александрова като държавен служител, напредващ бавно и методично в служебната йерархия. Според официалните източници трудовата й кариера започва в Националния статистически институт през 2000 г. като експерт, отговарящ за координацията на проекти по програма ФАР. През 2006 г. постъпва в Министерство на регионалното развитие като началник на отдел в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие". В края на 2008 г. започва работа като началник отдел Сертифициращ орган по оперативна програма "Рибарство" в Държавен фонд "Земеделие", а три години по-късно става зам. -директор на ИАРА, където сегашният й шеф Николов е бил главен секретар.

Официална справка в Търговския регистър, за която чудно защо медии и управляващи мълчат, пък я представя като просперираща бизнесдама, притежаваща 1/3 от "М енд В Консултинг" ООД. Дружеството е специализирано в консултирането и изготвянето на проекти на фирми, кандидатстващи по европрограми. Там тя е съдружник с новия шеф на ДФЗ Мирослав Николов и неговата майка Райна Николова. Дружеството е регистрирано през ноември 2011 г. По това време шармантната блондинка беше зам.-шеф на Изпълнителната агенция по рибарство, а партньорът й Мирослав Николов - главен секретар на същата структура.

Дали Александрова и Николов са скрили тези иначе публични факти от министър Греков, или юристите на земеделското министерство тълкуват избирателно закона, можем само да гадаем. Колко и кои са клиентите на "М енд В Консултинг", които са се облажили от европейски пари с професионалното съдействие на двама висши държавни чиновници, е въпрос от компетенциите на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и на ОЛАФ, които вече се готвят за следпразнична командировка у нас.

Бърза справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България сочи, че само преди половин година, фирмата на Александрова е спечелила проект от Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 4 666 770 лв. От тях 2 848 420 лв са преведени от ЕС. Проектът е за подобряване и реновиране на градската среда в община Пазарджик и е стартирал на 10.06.2013 г., когато двамата бизнес партньори са били на държавна хранилка във фонд "Земеделие". Александрова е усвоила сладките евромилиони в консорциум с още 3 фирми - "Архонт" ЕООД, "План Инвест Пловдив" ЕООД и "Строймонтаж" ЕООД. Интересно би било да се установи дали същите дружества, или свързани с тях лица, "случайно" не са бенефициенти и по земеделските програми, менажирани от ДФЗ.


Още по темата: общо новини по темата: 346
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
28.05.2014 »
27.05.2014 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.01.2014 г.
+3
 
 
тоя изрусен бизон да върне парите и глоба 100% от откраднатата сума ,само така ще се оправят нещата
Aнонимен
на 01.01.2014 г.
0
 
 
Коя беше Калинка? При кое управление стана нарицателно име?
Aнонимен
на 31.12.2013 г.
+13
 
 
Тая блондинка ако е шармантна, аз съм Дядо Мраз!
+11
 
 
Щом има из калъбълъка фирма дето се казва "Архонт", ясна е работата :-)Бе ний си ги знаем тия кокошкари на едро, сега и от ЕС ги знаят, ами да видим какво ще измислят тея дето им държат чадърчето отгоре. Ще мрънкат ли, ще се оправдават ли, ще потулят ли или пак ще кажат, че чиновниците от ЕС се бъркат във вътрешни работи?
Aнонимен
на 31.12.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: