Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калфин: Бойко Борисов постигна целта си
Автор: Йоланда Пелова 10:22 / 27.03.2024Коментари (0)890
©
Парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България. Предложението беше прието от депутатите с 226 гласа "За“, един "Въздържал се“ и нито един "Против“ от общо 227 народни представители, присъстващи в зала. Това означава, че първият мандат остава на изпълнен. След гласуването в пленарната зала конституционната процедура продължава: на ход е президентът Румен Радев. Ще се качат ли обаче политиците на колелото на хамстера и кои маневри могат да се избегнат, за да не се окажем в безвремието на изборите? Интервю с Ивайло Калфин, бивш външен министър и настоящ изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Защо според вас политиката отново е в кризата?

Тя според мен не е излизала от кризата. Още когато се създаде тази (не)коалиция или сглобка, или както и да наричат това, което ни управляваше през последните 9 месеца, беше ясно, че няма стабилна основа. Няма коалиционно споразумение, няма ясно разпределение на функциите, партиите имаха очевидно различни цели: ГЕРБ искаше и успя да го постигне – от партия, която общо взето беше далеко от управлението преди година и хората не искаха да ги управлява, до абсолютно приемлив, даже разумен партньор.

"Продължаваме промяната“ надцениха себе си според мен, мислиха си, че могат много повече да постигнат и това ги доведе до компромиси, които до голяма степен ги обезличиха и стигнаха до ситуация да се молят на ГЕРБ да не отиват на избори сега.

Всичко това, което казвате, звучи доста непродуктивно, обаче няма как да не споменем, че тези 9 месеца които изминаха на това управление бяха приети промени в Конституцията, беше взето и решение България да бъде приета частично в Шенген, като голям успех беше отчетено това. И точно когато наближи момента за извършване на ротацията, която всички считахме за един може би технически въпрос, дойдоха и първите знаци, че нещо куца и нещо не е както трябва.

Аз отново мисля, че първите знаци трябваше да се доловят още преди 9 месеца. Това не е възможно. Не че в България измисляме някаква нова формула – по света управляват коалиции и тези коалиции се опират на ясно споразумение или управляват правителства на малцинството, които по определени теми биват подкрепяни. Но няма такова нещо, което всеки ден да бъде заплашено, ГЕРБ се държеше по-остро от опозицията и въобще бяха с доста разменени роли. За мен лично не е изненада катастрофата на това управление.

Как изглежда днешният авангард в политиката?

Авангардът в политиката – трудно ми е да определя кой е авангардът в политиката честно да ви кажа. Ако имате предвид партиите или политиците, които сега отново ще се явят пред избирателите, надали изглеждат по най-добрия начин. Липсва чувството за лидерство, липсва чувството за почтеност в политиката, липсва чувството за ясна посока или мобилизации и консолидация на обществото зад нещо. Доверието в политиците, включително с тези упражнения, стигна до още по-ниско ниво.

Г-н Калфин, какво според вас уби мераците на Бойко Борисов да иска да състави правителство? Прекалено големите претенции ли от страна на ПП-ДБ или нежеланието да управлява повече съвместно с тях?

Аз мисля, че Бойко Борисов постигна целта си до голяма степен – ГЕРБ стана, отново казвам, за една година мина пътя от партия, която никой не искаше да допусне във властта, въпреки че имаше добри резултати на изборите, до основен претендент да управлява, и не само това, ами с тези промени в Конституцията на практика управлението на т.нар. служебно правителство ще бъде отново близко до политически фигури, бивши политически фигури на ГЕРБ. Така че ГЕРБ от цялата тази история лично, тяснопартийно излиза в позитиви. Отделен въпрос е дали това води до повишаване на общественото доверие в тях – надали.

Как се държат днес ГЕРБ и откъде идва тази тяхна сила и подкрепа?

Ами подкрепата ще видим на изборите, но в политическото стоене ГЕРБ стои добре, защото имаха единна консолидирана позиция и общо взето имам впечатлението, че знаеха какво търсят. Търсеха това, което вие казвате в медии "изпиране“ на имиджа и на ролята им в това управление. Постигнаха го.

Изпраха се, така ли? Изпраха се и си облякоха нови дрехи?

Според мен да, облякоха новите дрехи. Само че има нещо друго, ако ГЕРБ, защото ГЕРБ очевидно има електорална база и е партия, която ще продължи да участва в българския обществен живот, ако искат действително да върнат обществена подкрепа, трябва много ясно да се разграничат от всички тези, заради които се появи "Продължаваме промяната“ – свързани с допускане на корупция, на непрозрачност в държавното управление, съмнение за такива нездрави интереси и т.н. Така че ако ГЕРБ иска да се утвърди, да продължи в този процес, трябва много ясно да се разграничи от тези практики. И до тук мисля, че те действително си постигат целта. Отново ще напомня, промените в Конституцията на практика им дават и на тях служебното правителство. Те бяха бих казал поредното глупаво действие от страна на "Продължаване на промяната“, изведнъж се оказа, че най-големият проблем са правомощията на президента в държавата, и там насочиха цялата си енергия. Виждаме, че това се връща като бумеранг върху тях.

Защото може би ще се окажем с една служебно правителство, където доминиращи ще е бъдат ГЕРБ. Това е и най-коментираната тема последните няколко часа. Едно такова служебно правителство, г-н Калфин, как би се отразило на държавата ни? Казахме преди малко и стратегическите приоритети, които бяха заложени и много говорени - Шенген, Еврозоната.

За да върви държавата по пътя си и да спазват стратегически приоритети, би трябвало да има стабилна политическа среда. И пак ще дойдат избори, и пак ще се окаже, че няма кой да управлява самостоятелно. Надявам се партиите да са си взели урок от всички техни несериозни изпълнения през последните години и да имат ясни отговорности, цели и политическо споразумение. Това носи успех и това дава възможност държавата да отвори вратите пред себе си. Всичкото другото: Надлъгване, служебни правителства, неяснота, унижаване на противника, защото лидерът на ГЕРБ през последните седмици очевидно публично унижава "Продължаваме промяната“, което те сами си го допуснаха, това не помага по никакъв начин.

Каква е според вас съдбата на "Продължавахме промяната“-"Демократична България“ при условие на избори, към които отиваме очевидно?

Предполагам, че ще запазят подкрепа, защото избирателите не знаят за кого да гласуват. Изборът е достатъчно голям, но самите те разочароваха с много некомпетентни действия, с много компромиси, на практика с постигане на обратното на това, за което се бяха появили – бяха се появили да отстранят ГЕРБ и ДПС от властта, стана обратното, бяха се появили да прекъснат корупцията – оказа се, че те даже се молиха на ГЕРБ да остана заедно с тях и да продължат да работят. Би трябвало да има граница на тая политически компромиси и това си има електорална цена.

Граница – много хубава дума. Умеят ли политиците обаче днес да поставят граници, г-н Калфин?

Ами аз правя разлика между граница и червени линии. Те напоследък много чертаят – всеки ден се появяват всякакви нови червени линии и ултиматуми. Това не са граници. Границите за мен са по-скоро морални: Като си създаден, появил си се, поискал си доверието на хората да постигнеш нещо, неизбежно в политиката има компромиси, но не трябва да изпускаш главната си цел, защо си създаден и защо са те подкрепили хора,  а това според мен се загуби.

Г-н Калфин, изостава ли според вас идеята за целенасоченост в държавното управление?

Аз съм от тези оптимисти, които никога не губят надежда. Надявам се, ако стигнем до избори, което е най-очакваният вариант, да има все пак някакво ново начало, да са си взели поука всички. Нищо не е невъзможно. България е една чудесна държава, която сравнително лесно може да върви по добрия път, така че всички хора да го усетят. Възможно е това да случи абсолютно.

При какви условия обаче България се тласка към поредните избори? Т.е. какъв изход виждате вие, г-н Калфин, от настоящата ситуация на едно трудно сглобяемо управление към този момент?

Избори не са най-лошият вариант за мене. По-лош вариант би бил управление, което е основано на огромен компромис, и в което не могат да се дишат тези, които го поддържат заедно, а очевидното стоят заради други интереси. Така че пред това е по-добре да има избори и да се започне на бял лист. Но се надявам действително да са си взели поука и следващото управление да има ясна коалиция и ясни ангажименти, всяка една от участниците в тази коалиция, всяка партия да знае докъде могат да стигнат с компромисите и за какво участват в коалицията – нещо, което трудно се учим да го правим, а го има в цяла Европа.

Т.е. това да бъде отправната точка за търсене на изход от кризата в политиката?

Ами според мен да. Кризата в политиката ще продължи докато има стабилност. Стабилност ще има тогава, когато видим перспектива действително за едно нормално 4-годишно управление. Ще ви припомня, че преди 2001 година имахме поредица от краткосрочни правителства, и това не се отрази добре на държавата. Всички ние имаме интерес от стабилност, но това не става с пожелание и с молитви, става с отговорност от страна на политическите лидери.

Изборите, знаем, правото на глас да излезе и да гласува, но напоследък, г-н Калфин, знаете колко малко хора излизат да гласуват, защото може би са вече не знам, отвратени ако кажа е доста тежка дума, но не искат да гласуват, не се интересуват от всички тези неща и действията на политиците ги отблъскват да отидат и да дадат гласа си, не вярват в тях. Какво ще променят едни нови избори? Как ще се пренаредят политическите партии? И казахте това не е лош вариант да имаме избори – да, не е лош, но когато обществото не иска да гласува проблемът е голям, който имаме у нас. Картината няма ли да бъде същата?



Ами тука вече обществото може да си помогне само, колкото и то да е такова някакъв колективен образ. Аз самият съм един от тези, които все повече трудности изпитвам да избера за кого да гласувам, защото политическите партии са постараха да изгонят хората и да намалят доверието им. Но липсата на гласуващи, въздържането от гласуване обикновено води до най-уродливите варианти. Така че всеки, който малко грижа има към това как живее, би трябвало да излезе и да гласува, а вече за кого – божа работа. Колкото повече подкрепа има за която и да е партия, аз съм сигурен, че тази партия ще има и повече отговорност. Когато тя се затвори в собствения си тесен електорат, тогава започва да прави каквото си иска.

Още по темата: общо новини по темата: 1540
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: