Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да знаят лицата, на които им предстои да се пенсионират?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:46 / 05.03.2024Коментари (0)804
©
Едва три пенсионни фонда за втора пенсия са с положителна доходност за изминалите две години. От Комисията за финансов надзор обясниха за БНТ, че дългосрочно фондовете са се доказали като устойчиви на пазарни сътресения и могат сравнително бързо да компенсират временните негативни ефекти.

Покачването на лихвите от централните банки и несигурността около енергийните доставки през изминалите две години са причините пенсионните фондове трудно да са на плюс. Това обясняват от Комисията за финансов надзор. Пониженията не се дължат на сключени сделки, довели до загуби, а на ежедневната оценка на активите и негативните фактори на световните пазари.

"Нямат опции за инвестиране защото пазарът е много нестабилен. Тези фондове нямат право да инвестират в много рискови операции. Те имат строго дефинирани неща, с които могат да оперират. Те като нямат доходоносност и фондовете няма как да имат доходоносност. Ако се гледа за 2 или 5 години, те имат доходоносност от 1.99, 1.7%, а в показател за 10 години те имат плюс 2%", коментира пред БНТ Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

От Комисията за финансов надзор посочват, че през миналата година фондовете са обърнали негативната тендеция и отбелязват средно над 8.00 % положителна възвращаемост.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване посочват, че средната годишна доходност на фондовете за последните 20 години е 4%. През 2021 г., когато започна изплащането на първите пенсии по втория стълб, за 20 години вноски повече от 2600 души са с пожизнена втора пенсия от средно 260 лв. месечно, а 18 000 пенсионери получават разсрочени плащания от средно 400 лв.

От асоциацията изчисляват, че при средна пенсия от НОИ в размер на 830 лв. вторият стълб осигурява около 30% допълнителни средства от държавната или общо - около 1100 лв. Очакванията са, че с времето парите от втората пенсия ще се увеличават за бъдещите ѝ получатели.

"Законодателно въпросът е решен съобразно това какво има човек като натрупване. Законовите изменения от 2021 година дадоха точно тази възможност за различни видове пенсионни плащания, но по отношение на тези, които им предстои да се пенсионират независимо, че има законови гаранции, мисля, че е изключително наложително да се помисли вече за възможността за инвестиране в мултифондове, т.е. възможността човек да избере какъв да бъде рисковият профил", каза проф. Людмила Векова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Кратки периоди без доходност са възможни, обясняват експерти, но инвестиционната политика на дружествата е насочвана към запазена стойността на активите в средносрочен и дългосрочен план.

Експерти препоръчват да прецените дали да прехвърлите натрупванията си по втора пенсия от и към НОИ до 1 година преди пенсиониране спрямо това къде бихте получили повече.

Средствата по индивидуалните партиди извън НОИ се унаследяват, а също така бъдещите пенсионери могат да получават първите плащания до една година преди държавната пенсия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: