Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е разликата между "бежанец" и "мигрант" и каква подкрепа получават те в България?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:57 / 16.06.2023Коментари (1)328
© Фокус
Бежанците бягат по причина на хуманитарна катастрофа в държавата на произход, преследване, индивидуално преследване. Другите хора, които напускат държавите си, го правят по свое решение, най-вече двигател за това решение е изключително лошата икономическа ситуация в дадена страна и се надяват да намерят препитание в друга и да пращат пари към своите близките. Това заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците към МС в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

По отношение на бежанските и мигрантските потоци тя обясни, "че тези потоци от хора са смесени потоци. В тях има както мигранти, чиито подбудите са основно икономически, така и истински бежанци, които наистина няма връщане назад, те трябва да напуснат страната на произход и да се опитат да намерят убежище в друга страна, която е сигурна за тях и за техните близки“.

По думите й към момента в България има настанени 1 511 лица, търсещи закрила в 6-те териториални поделения. "Три от тях са на територията на град София, най-големият център е в Харманли и имаме два центъра в село Баня, Община Нова Загора и село Пъстрогор, Община Свиленград. Основно преобладават хората от Сирия, и в по-голямата си част това са сами мъже, следвани от непридружени, непълнолетни деца и също 24 семейства общо към днешна дата“, допълни Тошева.

"Ангажимент на Държавна агенция за бежанците непридружените, непълнолетни деца мигранти да бъдат поети и настанени в нашите центрове. И в тази връзка в двата центъра в София "Военна рампа“ и "Овча купел“ са изградени т.нар. "сигурни зони“, където 24/7 има екип на Международната организация по миграция от социални работници, говорещи езика на децата, и всъщност най-активно се грижат за тях. В рамките на работния ден към тях се присъединяват и нашите социални експерти. Основната грижа, освен подслон и храна е да опазим тяхното здраве, това са опитите, които правим всички заедно, така че животът им да е малко по-добър в очакване на следващата стъпка, а именно дали ще се присъединят в някоя държава член на Европейския съюз към близки: родител, брат, сестра, или към тях ще се присъедини тяхното семейство, т.е. родители и непълнолетни братя или сестри. Това е за тях основната тревога. Но това са и двата пътя, по които се развиват“, обясни още тя.

По думите й се правят опити за връзка с техни близки с помощта на Български червен кръст, Службата за издирвания. "В същото време искаме да им покажем, че и в България имат бъдеще, но трябва да се образоват, трябва да научат езика, да си намерят работа. Т.е. работим по всички тези линии“, допълни Тошева.

По отношение на разликата между украинските бежанци и тези от други страни, Мариана Тошева обясни, че статутите им са различни.

 "Хората от Сирия и Афганистан, настанени в нашите центрове, това са лица в процедура по предоставяне на международна закрила. А статутът на разселените лица от Украйна, пребиваващи на територията на България, е статут на лице с временна закрила. Т.е. те вече от момента на регистрация се ползват с правата на закрила в България, което им позволява да следват правилата за български граждани относно достъпа до образование, до здравни услуги, до пазара на труда. Закрилата на хората от Украйна важи, не само в България, а в цяла Европа, до приключване на периода за тази закрила. В случая тя беше удължена до края на февруари 2024 година. Дотогава те могат да работят с регистрационните карти, да се записват при лични лекари, има правила, по които се плащат здравни осигуровки за хората над 65 години за мъжете, над 63 за жените, децата до 18 години са здравно осигурени. Всички тези неща, които важат с пълна сила и за българските граждани. Хората от Сирия, Афганистан ако получат международна закрила, ще имат същите права, които са за хората от Украйна, с основна разлика и тя е в думичката "временна“, обясни Тошева.

А по въпроса за обещаната държавна помощ към хотелиерите, настанали бежанци, Тошева каза, че "Министерство на туризма е отговорната институция, която в детайл се занимава с разплащанията. Една от причините за безпокойство от страна на хотелиери и на хората, настанени в тези хотели от Украйна, е приключването на програмата към 30 юни. Тя в момента е валидна до 30 юни. Но бързам да уверя, че е разписана нова програма за хуманитарно подпомагане и интеграция, която до изтичане на програмата ще бъде одобрена от Министерски съвет, и ще влезе в сила от 1 юли“, заяви тя.

Ива Дойчинова

Още по темата: общо новини по темата: 424
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
11.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Центрове а? Ама украинците ги настанихте в хотели....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: