Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е причината в малките населени места се плаща повече за храна?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:35 / 26.01.2020Коментари (0)449
© Blagoevgrad24.bg
Хората, живеещи с по-ниски доходи, в малките населени места плащат най-висока цена за хранителни стоки. Това се оказва съвсем логичен процес, който се дължи на конкуренцията и логистиката.

Специалистите обясняват по-високите цени в малките населени места с разликата в мащабите.

"Когато един търговец реализира големи обороти и продава много от дадена стока, той може да си позволи да формира по-малка надценка, което се отразява на крайната цена. Тя остава ниска и обратното. Когато даден търговец, особено в малко населено място, няма как да има голям оборот, нормално е неговата надценка да бъде по-висока", посочи пред "Нова тв" председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Освен слабата конкуренция в малкото населено място, другата причина за разликата в цените е логистиката.

"Същата разлика може да се види и на по-голямо, държавно ниво. Много белгийци, например, ходят в Германия, за да пазаруват. Там цените на едни и същи продукти, в един и същи вериги супермаркети са по-ниски заради това, че Германия е по-голяма държава", добавя Николов.

Според Комисията по стоковите борси и тържищата в Благоевград плащат най-висока средна цена за основни стоки като ориз - 2.40 лв. и сирене - 7.43 лв. Захарта, оказва се, е най-скъпа в Бургас, а най-евтина - в Пловдив. Разликата в цената на кашкавала между Хасково, където е най-скъп, и Силистра, където е най-евтин - е повече от 3 лева.

Когато попаднем на по-ниски цени в по-малкото населено място, експертите предупреждават, че също трябва да имаме едно наум.

"Понякога ниски цени могат да се постигат чрез компромис в качеството. Тоест, слагате повече вода в колбасите или слагате палмова мазнина в сиренето. Не може да очакваме, че сирене от 5 лева, ще има същото качество. Минималната цена, която отговоря на продукт с дефиницията за сирене, е около 8-9 лева. Но все още има много такива практики, при които стратегията на производителя е да приложи нереално ниска цена и съответно много хора се хващат на този трик", обясни Николов.

Въпреки това много от потребителите предпочитат да останат на пазар в малкия си град. Защото към сметката добавят и горивото за път.

Избора си, обобщават експертите, всеки потребител трябва да формира сам. С ясното съзнание, че качеството винаги има цена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: