Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП хвана разреден алкохол по морето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:47 / 17.08.2018Коментари (0)730
©
Разреденият алкохол и опитите за заблуда относно вида на напитката са основните нарушения, които Комисията за защита на потребителите (КЗП) установява при проверките си в заведенията, ол инклузив комплексите и търговската мрежа. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в рубриката "Чети етикета“ по bTV.  

"Резултатите от наскоро взета проба показаха, че вместо минималните 40 градуса за концентрат, една бутилка "уиски“ беше с показател малко над 20 градуса, което по-скоро е типично за вино. Хванахме и случай на продажба в търговската мрежа на една напитка, върху етикета на която пишеше с малки букви: "с аромат на“ и с много по-големи букви "уиски“, даде примери Маргаритов. Той добави, че последният има характер на нелоялна търговска практика и Комисията е взела решение тя да бъде забранена.   

Маргаритов отбеляза, че Комисията има много успешни съвместни акции с Агенция "Митници“. Той припомни фрапантния случай отпреди две години, когато при проверка в заведение бе задържано сериозно количество алкохол – над 100 литра, в бидони, поставени в имитиращи контейнери за смет. "Идеята е да се ограничи до миминум възможността такъв алкохол да бъде пласиран. Очевидно се правят опити, но пък и ефективността на институциите в последно време е доста сериозна и това се вижда по резултатите от извършваните проверки“, изтъкна той.

"Хубавото е, че в последните години няма опасен алкохол и инциденти, свързани с употребата на такъв алкохол. Но това, че се правят опити от страна на търговци за измами, не е добър атестат и затова контролната дейност трябва да продължи сериозно“, каза още председателят на КЗП. И уточни, че това е особено важно в ол инкрузив комплексите, където се предлага разливен алкохол и където по-често след изземавене на проби се установяват отклонения.  

"Градусовото съдържание, което като минимум за всяка една от спиртните напитки е поставено в закона, не се достига. Напротив – оказва се, че с вода основно се понижава, за да се увеличи количеството“, посочи Маргаритов. Той препоръча във всеки случай, в който още при опитването на дадена напитка потребителите имат някакво съмнение, че нещо във вкуса не е наред – не само, че може да бъде по-слаба, отколкото е обикновено, а че има притеснителна вкусова специфика, която не е типична за такъв тип напитка, веднага да спрат консумацията и да сигнализират. "Когато нещо е евтино и очевидно няма как с печалбата, която се калкулира и с акцизите, които трябва да се плащат към държавата, тази стойност да бъде обоснована, то най-вероятно не е направено както трябва и според изискванията. Ние сме на разположение, който усети някакъв риск, може да се обърне към нас“, завърши председателят на КЗП.  

Санкциите за нелоялни практики за производителите и търговците на алкохол са от 3 000 до 30 000 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: