Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:41 / 27.04.2024Коментари (0)1040
©
Изтече крайният срок, в който всички общински и многопрофилни болници, които нямат ТЕЛК комисии, трябва да разкрият такива. В момента у нас действат около 75 комисии. Целта е техният брой да скочи двойно.

Общинските и държавните болници трябваше да разкрият по една комисия, а университетските многопрофилни болници – поне по две.

Все още обаче не е ясен резултатът от мярката.

С 80% ТЕЛК заради сърдечно заболяване, Боряна Трифонова чака вече няколко месеца, за да разбере кога документите ѝ ще бъдат разгледани. Днес отново идва, за да провери защо процедурата се бави, предаде БНТ.

"Самото разпределение може би, защото са малко комисиите, затова чакаме толкова. Нужни са не само повече ТЕЛК комисии, а по електронен път да подадем и получим нещата“, казва тя. 

Боряна се лекува в столичната болница "Св. Екатерина“. Надява се занапред случаят ѝ да се разглежда именно там.

От болницата обясниха, че са сформирани две ТЕЛК комисии. Едно от опасенията им е обаче дали случаите, които ще достигат до тях, ще са в областта, в която специализират – сърдечно-съдови заболявания.

 

"Ние не можем да освидетелстваме пациент с психиатрично заболяване, например. Чуват се слухове, че ще трябва да наемаме външни консултанти, на които болницата ще трябва да заплаща. Надявам се това да не се случи, защото допълнително ще ни затрудни“, казва Георги Найденов, зам.-директор на УМБАЛ "Св. Екатерина“.

Комисиите ще заработят едва след като лекарите преминат обучение – вероятно до 3 месеца. В тях ще работят по трима лекари и един технически секретар.

"Тук идва един проблем, че е предвидено заплащане по 60 лева на решение. Ако разделите това на тези четири души, заплащането е доста ниско за труда, който трябва да положат. Докторите са окей, въпросът е като условия да не стане така, че отново болниците трябва да финансират тази операция“, коментира зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина“.

На този етап увеличение на възнагражденията не се предвижда. А според предложените промени разпределянето на документи ще е на случаен принцип от средата на годината.

От здравното министерство заявиха, че предстои да стане ясно с колко се е увеличил броят на комисиите. От болниците, които не са успели да създадат комисии, ще се изиска да обяснят защо. Как ще се действа – ще се реши, след като станат ясни аргументите им.

А пациентите казват, че системата продължава да не е в тяхна полза.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: