Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инж. Йордан Николов: Санирането не може да се прави само с публични средства
Автор: Харитина Агопян 11:49 / 12.01.2024Коментари (0)592
©
Очакването на хората за 100% грант не е реалистично – ако очакваме само публични средства, за да санираме многофамилните сгради, този процес би отнел 200 г. Това каза инж. Йордан Николов от Българска асоциация за изолация в строителството в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". "Минимум месец се удължава срокът за саниране – от 16 януари нататък. Възможно е и допълнително удължаване, зависи колко кандидати ще се съберат", поясни Николов.

"Трябва да се намерят финансови инструменти, които да позволят на потребителите чрез кредити да финансират санирането. Когато парите не стигат, некласираните винаги имат претенции, друг въпрос е дали те са основателни. Проблемът е в одитите, които с цел да набавят повече точки в някои случаи не са коректни – проверява се само дали е направен одит, не и дали той е коректен", подчерта инженерът.

756 са сградите, заявили желание за финансиране на саниране от първия етап на процеса. Удължаването на срока сега важи са участниците от втория етап. Над 3000 общо са подали документи за първия етап, така че всъщност кандидатстващите за санирате са твърде много, а одобрените – твърде малко. Затова се налага удължаването.

"Енергийните обследвания на сградата би трябвало да взимат под внимание всеки отделен апартамент в блока – например, ако сте сменили дограмата в своя и тя е чисто нова, не е нужно отново да бъде заменяна при саниране, поясни експертът. На места може да се смени само стъклопакетът, а рамката да остане".

"Санирането на парче се обезсмисля от топлообмена между отделните апартаменти в сградата – ако санираме само своето жилище, това не означава, че студ няма да проникне от несанирани апартаменти, разясни експертът. Става дума за топлинните мостове – неизолираните елементи, които влияят върху тази част от ограждащата конструкция, която е санирана", каза още инж. Николов.

51% от живущите в дадена сграда трябва да са заявили съгласие, за да бъде тя санирана, подчерта Николов. В Закона за управление на етажната собственост са вменени задължения на собственицитие – собствеността не е само право, но и задължение за поддръжката й, каза още инженерът.

Още по темата: общо новини по темата: 127
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: