Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Очертава се голяма динамика в цената на петрола
Автор: Живко Кръстев 13:59 / 12.02.2024Коментари (0)325
©
Очертава се голяма динамика в цената на петрола. През миналата седмица американският петрол поскъпна с 6%, седмица преди това пък падна със 7%. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Цената му се движи в границите на 72-77 долара за барел.

Факторите, оказали влияние върху цената на петрола, са извън обичайните, свързани с икономическия растеж, събитията в Близкия изток и възможността от прекъсване на доставките, отбеляза инвестиционният консултант. "Големи рафинерии в САЩ започнаха да спират работа, някои – по планови причини, други – по извънпланови причини. Това доведе до недостиг на горива на пазара в САЩ – дизелово гориво и бензин, и ръст на целия петролен сегмент на пазарите – от цената на суровия петрол до горивата, които се консумират. Това е проблем и за Европа, защото когато рафинериите в САЩ работят на максимум, това води до производство на повече дизелово гориво, което се изнася към Европа и поддържа цената му“, обясни той.

Ограниченията на правителството на САЩ за износ на втечнен природен газ са негативна новина и за износа и консумацията в Европа, защото цената на горивата и тук ще се повиши, допълни Цветослав Цачев.

Акциите на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в САЩ и Европа, вече отчитат 10 до 20% спад, отбеляза експертът. "При някои цените на акциите са паднали много повече. Много е вероятно тази тенденция да продължи още няколко тримесечия и тогава да видим дъното на недвижимите имоти на Запад“, обясни той.

Цветослав Цачев обясни, че на Българската фондова борса предстои да влезе една сравнително млада компания с амбиции да се разраства в чужбина. "Болерон“ се занимава с дигитално застраховане.

Следващата седмица "Доверие обединен холдинг“ ще пусне емисия конвертируеми необезпечени облигации на стойност 20 милиона лева. Това са инструменти, които след време могат да се обърнат в акции, поясни Цачев. "Тя дава възможност за пет години да се получи лихва, базирана на Euribor, След пет години тези облигации могат да се прехвърлят в облигации на цена 10 лева, което при текуща цена от 9 лева позволява силни печалби“, обясни той.

Тези две емисии по думите му ще покажат настроенията на пазара. "Ще покажат какво интересува инвеститорите в момента – дали голямата стабилна компания, или някоя по-малка, динамична, която тепърва трябва да доказва, че може да прави пари“, поясни Цачев.

Според експерта "Софарма“ има потенциал да продължи възхода си, но вече с по-умерени темпове. "Софарма Трейдинг“, която е част от групата "Софарма“, има потенциал за поскъпване, допълни той.

Дори компании, които са останали настрана от интереса на инвеститорите през последните няколко години, според него ще могат да наваксат, тъй като се наблюдава все по-голямо търсене на български акции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: